BROODSCHOTEL MET TOMAAT EN MOZZARELLA

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Oud brood

Tante Dora zegt het wel vaker: je moet ‘oud’ brood niet weggooien, maar verwerken in een gerecht. De Italiaanse ovenschotel van vandaag is een mooie manier om van overgebleven brood een voedzame én bijzonder smakende maaltijd te maken. En een goedkoop maal bovendien.

Voor twee tot vier porties heb je nodig:

  • ongeveer 250 gram oud brood; het mag wit of bruin zijn, voor dit recept gebruikte het Tante Dora een deel van een rond Turks brood
  • 3 eieren
  • 200 milliliter melk (of room)
  • een stuk mozzarella-kaas van 125 gram uitlekgewicht
  • een tomaat van ongeveer 100 gram
  • 2 of 3 plakjes (rauwe) ham of  kipfilet ( mag je ook weglaten!)
  • gedroogde Italiaanse tuinkruiden, en als je nog hebt: verse Italiaanse kruiden uit de kruidentuin, zoals tijm en basilicum
  • peper en zout, een snufje nootmuskaat
  • boter, ook om in te vetten

Verder heb je een ovenschaal nodig, bijvoorbeeld een lasagneschaal.

Maak eerste een beslag van de drie eieren en de melk. Je kunt ook een klein pakje room gebruiken in plaats van melk, maar dat maakt het gerecht wel een paar duppies duurder. En een paar grammetjes vetter. Room zorgt wel voor meer smeuïgheid. Voeg tijdens het mengen een flinke snuif gedroogde Italiaanse kruiden toe, en peper, zout en een beetje nootmuskaat.

Pluk het brood uit elkaar en meng de plukken onder het beslag. Plukken is beter dan snijden. Door met de hand stukken af te breken, krijg je rafelige brokjes, die later in de oven mooi bruin worden. Maak de brokken ook niet te klein, anders krijg je een broodpuree. De smaak is er niet minder door, maar grotere brokken zien er na het bakken beter uit. Het oog eet mee!

Laat het beslag in het brood trekken. Dat duurt minimaal een half uur. Denk daar aan, bij de voorbereiding. Als het goed is, trekt al het beslag in het brood en blijft er geen beslag over in de schaal. Vet de ovenschaal in met een beetje boter. Doe de doordrenkte broodstukken in de schaal.

Snij de tomaat, het bolletje mozzarella en eventueel het vlees in relatief kleine stukken. Stop deze ingrediënten tussen het brood, samen met de verse kruiden die je uit je kruidentuintje hebt gehaald. Verdeel ze regelmatig, zodat overal een stukje van alles zit.

Stop alles echt tussen het brood. Strooi de ingrediënten er niet over uit, want anders verbranden ze tijdens het bakken. Maak de bovenzijde enigszins vlak, maar laat hier en daar wat rafelige stukjes brood uit het oppervlak steken. Daar wordt de schotel straks extra lekker bruin.

Verdeel een paar vlokjes boter over de schotel, en zet hem in een redelijk hete oven. De baktijd is ongeveer een half uur. De bovenkant moet lekker bruin zijn. Haal de schotel uit de oven en laat alles een minuutje of vijf afkoelen, anders brand je je mond. Snij er vier porties van als je met vier kleine eters aan tafel zit, of twee als je met twee grote eters de eettafel deelt. Met een beetje sla heb je zo een heerlijke en voedzame maaltijd.Dora broodschotel tomaat en mozzarella klein

Het is ook een goedkope maaltijd, zelfs als je de spullen niet van de Voedselbank krijgt. Als je slim inkoopt, kost zo’n schaal met broodschotel iets meer dan twee euro. Leuk detail: je zult zien dat de mozzarella van die mooie draden trekt, zoals wel bij pizza’s gebeurt. Dat is pas echt Italiaans!

Tip van Tante Dora   * Dit gerecht is zonder ham ook zo vegetarisch te bereiden. Trouwens met andere kaas dan mozzarella smaakt het ook lekker.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...