BROODSCHOTEL MET UI, COURGETTE EN KAAS (VEGETARISCH)
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen
Als je zuinig wilt leven, dan moet je het beste maken uit dat wat je hebt. Bij ons bleef na een klein etentje een hoeveelheid Turks brood over. Niet weggooien maar meenemen en opmaken, natuurlijk! En het gaat nog steeds hard met de courgettes, ook in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank. Door creatief te combineren wat er voorhanden is, kun je heel gemakkelijk en voordelig iets lekkers maken. Zoals deze vegetarische broodschotel met ui, courgette en blauwaderkaas.
Voor vier porties heb je nodig:
- een kleine courgette van ongeveer 350 gram
- 125 gram uien of sjalotten
- 75 gram blauwaderkaas
- overgebleven brood, plat Turks brood of desnoods gewone bruine boterhammen, samen ongeveer 250 gram
- drie eieren
- een deciliter ongeklopte slagroom
- een afgestreken theelepel tijm
- zout, peper en nootmuskaat
- boter (of margarine) en eventueel olie
De ovenschotel wordt in een ondiepe schaal gemaakt, bijvoorbeeld een lasagneschaal.
Groene jongen
Begin met de courgette. Schil de groene jongen, en rasp ‘m op een grove rasp. Strooi er een snufje zout overheen, en roer goed om. Blijf af en toe omscheppen. Zo onttrekt het beetje zout veel vocht aan de courgette, waardoor die makkelijker te bereiden is. Dit duurt ongeveer tien minuten tot een kwartier. Snij intussen de ui in reepjes.
Smelt boter in een niet te hete hapjespan, waar je de uienreepjes in bakt. De ui mag best een beetje bruin en slap worden. Als de randjes van de ui bruin zijn, doe je de geraspte courgette erbij. Knijp eerst het vocht uit de courgettesliertjes, en doe ze dan in de pan bij de ui. Laat alles nog vijf minuten zacht stoven, tot ook de courgette goed gaar is. Voeg intussen tijm, peper en nootmuskaat toe. Zout is niet nodig. Zet de groente weg om af te koelen. Snij de blauwaderkaas in blokjes.
Nu maak je het beslag, door de drie eieren en de room goed door elkaar te klutsen. Doe er een snufje zout bij, en peper en nootmuskaat. Zet ook het beslag weg. Vet de ovenschaal in met boter of olie. Snij het brood zodanig, dat er driehoekjes ontstaan. Die broodhoekjes leg je dakpansgewijs (punten naar boven) een beetje schuin in de schaal, tot die helemaal vol is.
Dakpannen
Voor de volgende fase is het lelijke Nederlandse woord ‘frotten’ misschien toch het meest toepasselijke. Duw eerst de brokjes kaas tussen de dakpannen van brood, en daarna het groentemengsel. Verdeel alles gelijkmatig. Duw het er maar lekker tussen, het liefste met je handen. Dan schep je het beslag over de schotel. Gebruik daarvoor een juslepel of iets dergelijks, zodat elk stukje brood goed bedropen wordt met het mengsel van room en eieren.
Belangrijk: laat alles zo even tien minuten staan, zodat het beslag in het brood trekt. Je kunt de schotel eventueel bestrooien met geraspte kaas, maar dat hoeft niet. Zet de schotel in een niet te hete oven, en bak alles ongeveer 25 minuten. De buitenkant van de broodstukjes moet knapperig gaan bruinen, terwijl de binnenkant van het brood lekker romig en smeuïg moet blijven. Laat de schotel niet verbranden.
Serveer de porties eventueel met wat sla of rauwkost. Door de kaas, de eieren en de room is het een volwaardige maaltijd, waarin je het vlees beslist niet mist. Duur is deze broodschotel niet, zelfs niet als je alles zelf moet betalen. Courgettes zijn momenteel goedkoop, uien ook, en als je ‘oud’ brood gebruikt, dan kost dat ook heel weinig. Alles bij elkaar kostten deze vier voedzame porties niet meer dan 2,5 euro. En er gaat dus weer een hele courgette in! Yeeah!
LEES MEER: Nog een courgetterecept, nu met kip:
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl
Ziet er heerlijk uit.
Ik zou de courgette niet schillen, de schil is zo dun en kun je gewoon eten. Meeraspen dus, het komt de kleur van je gerecht ook ten goede en je gooit niets weg dan een klein kopje en kontje.
Maar waarom de courgette schillen? Die kan toch heel goed met schil en al geraspt worden. Verder lijkt het me een lekker recept dat ik zeker eens ga proberen.