CHAMPIGNONS MET BALLETJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

saucijs

Doe eens wat anders met je braadworstjes of saucijsjes: draai er balletjes van! En bak er meteen een heleboel champignons bij. Resultaat: een gezond herfsteten op je bord.

Voor vier porties heb je nodig:

champignons

  • twee bakjes champignons, samen 500 gram
  • vier saucijsjes of braadworstjes, samen ongeveer 350 gram
  • een grote ui of twee kleinere uien
  • een flink teentje knoflook
  • tijm, vers of gedroogd, en een snuifje nootmuskaat
  • peper en zout
  • olie en boter of margarine om in te bakken

Dit is een aardig recept om eens te experimenteren met het vlees van saucijsjes of braadworstjes. Als je het velletje eraf haalt, dan houd je een sliert gehakt over. Daar kun je zonder verdere bewerking balletjes van draaien. Je hoeft er geen ei of paneermeel aan toe te voegen om het gehakt aan elkaar te laten plakken. De slager heeft het worstvlees namelijk al aan elkaar geplakt met een smaakloze voedsellijm. Daardoor zijn balletjes, gedraaid van worstvlees lekkerder, omdat je alleen vlees en kruiden proeft, en geen ei en paneermeel. Worstvlees is al gekruid, dus dat hoef je ook niet meer te doen.

Verwijder het velletje van de worsten en draai van de vulling balletjes ter grootte van een niet te grote champignon. Je krijgt zo ongeveer 25 balletjes. Maak de champignons schoon. Laat ze zoveel mogelijk heel. Snij alleen de erg grote exemplaren doormidden. Snij de ui in niet te kleine stukken en hak de knoflook fijn.

Laat olie en boter samen heet worden in een pan en bak daar de balletjes in. Draai ze regelmatig om. Na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn ze gaar, stevig en hebben ze een bruin korstje. Haal de balletjes uit de pan en bak nu de ui in de hete olie met boter. Als de ui glazig is, gaan de champignons erbij. De paddenstoelen moeten goed bakken, anders stoven ze in hun eigen vocht gaar en dat is niet zo lekker. Bak de fijngehakte knoflook tot slot een half minuutje mee.

Doe de balletjes weer terug in de pan, zet het vuur lager, en laat alles langzaam doorwarmen. Kruid af met tijm, nootmuskaat en zout en peper. Neem een diep bord en leg daar een snee lekker bruin brood in. Schep een bergje van het champignonmengsel op de boterham. Het sap dringt in het brood, hmmm!Dora champignons met balletjes klein

Serveer er sla of rauwkost bij, en je hebt een complete maaltijd die weinig kost, zelfs als je alle ingrediënten zelf moet kopen. Het kan al voor 80 cent per portie, als je slim inkoopt bij de goedkope supermarkt.

VEGETARISCH:  Wil je geen vlees eten kan je tegenwoordig kan en klaar vega gehakt kopen. Die bestaat vaak in twee variaties, met of zonder kruiden en zout. Daarvan kan je eventueel na toevoeging van wat kruiden en zo, ook balletjes draaien en samen met de champingons goudgeel bakken.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...