CLAFOUTI VAN PEER EN BLAUWSCHIMMELKAAS (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Er zitten in deze tijd vaak ook peren in het pakket van de Voedselbank, en ook in de winkels ligt de nieuwe perenoogst goedkoop te wezen. Tijd voor een recept met een wat andere draai: een hartige clafouti met peer en blauwschimmelkaas. Clafouti is een soort taart van dik beslag, en wordt traditioneel met kersen gemaakt. Die clafouti is dan zoet. Deze clafouti is hartig, en combineert fruit met kaas.

Dora hartige clafouti 1

Voor vier porties heb je nodig:

  •  twee grote stevige peren, bijvoorbeeld conference
  • 150 gram blauwschimmelkaas, bijvoorbeeld gorgonzola
  • drie eieren
  • een deciliter melk
  • zelfrijzend bakmeel
  • een theelepel mosterd
  • peper, zout en een klein beetje nootmuskaat

Bovendien heb je een ovenschaal of een van onder dicht bakblik nodig, bijvoorbeeld met een doorsnee van 25 centimeter.

Beslag

We beginnen met het maken van het beslag. Breek de drie eieren in een brede schaal, en giet er de deciliter melk bij. Voeg zout, peper, mosterd en nootmuskaat toe. Niet teveel zout, want blauwschimmelkaas kan ook behoorlijk zout zijn. Kluts de eieren, de melk en de kruiderij goed door elkaar, zodat er een egaal mengsel ontstaat. Vervolgens voeg je beetje bij beetje zelfrijzend bakmeel toe, dat je van tevoren hebt gezeefd om klontjes te voorkomen.

We geven geen precieze hoeveelheid meel voor dit recept, omdat de dikte mede afhangt van de grootte van de eieren. Voeg telkens een portie bakmeel toe, mix het met een garde of mixer onder de eieren en melk, en kijk of het al dik genoeg is. Het beslag is klaar, als het de dikte van roeryoghurt heeft. Redelijk dik dus, maar nog wel vloeibaar. Er moet voldoende meel in zitten, anders wordt de clafouti een rubberige plak roerei.

Laat het beslag even rusten, en ga verder met de peren. Schil ze, haal het klokhuis eruit, en snij ze in halve maantjes. Vervolgens verkruimel je de blauwschimmelkaas in niet al te kleine brokjes. Nu ga je de taart voorbereiden. Vet de bodem van de ovenschaal of de vorm in met olie of boter. In de keuken van tante Dora gebruikten we een bakblik met een antiaanbaklaag, die je niet hoeft in te vetten.

Dora hartige clafouti 2

Giet het beslag in de vorm, en schik de perenstukjes in een mooie waaiervorm in het beslag. Als het goed is, zakken de stukjes peer enigszins in het beslag, en anders duw je ze er een klein beetje in. Het mooiste is, als je de peer nog blijft zien. Verdeel de brokjes blauwschimmelkaas gelijkmatig over de taart. Nu gaat de clafouti ongeveer veertig minuten in een redelijk hete oven. De taart is klaar als het beslag bruin geworden, en de peer er in gebakken is, met daartussen hoopjes zachte en enigszins gebruinde kaas.

Dora hartige clafouti 3

Laat de clafouti met peer en kaas kort afkoelen, en snij hem dan in vier punten. Serveer met sla of rauwkost. Een lekker maal, dat de klassieke combinatie van peer en kaas eens op een andere manier op tafel brengt. Dit alles kost je, als je een beetje slim winkelt, iets meer dan twee euro, als je alles zelf moet kopen.

Dora hartige clafouti 4

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...