COTTAGE PIE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

cottage pie

‘Cottage pie’ is een klassieker uit de Britse keuken. ‘Pie’ spreek je uit als ‘paai’. Het is een ovenschotel van gehakt en groenten onder een dekentje van aardappelpuree. Het is dus eigenlijk het dagelijkse aardappelen-groente-vlees, maar dan op een leuke manier anders. Bovendien kun je er allerlei restjes groente in stoppen. Ideaal voor restjes ( van de Voedselbank) in je koelkast. Of voor de allerlaatste groente uit je groentetuin.

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram kruimige (!) aardappelen
  • In totaal ongeveer 700 gram groente; in dit recept gaan: 400 gram schoongemaakte en gewassen prei, 100 gram diepvrieserwtjes, 150 gram winterwortel, 1 sjalot, een teentje knoflook
  • 250 gram gehakt
  • boter of margarine
  • een scheut melk voor de aardappelpuree
  • peper, zout, een beetje nootmuskaat, tijm, eventueel ook andere mediterrane kruiden zoals rozemarijn, als het kan nog vers uit je kruidentuintje
  • een restje jus van de vorige dag, of wat juspoeder of bouillonpoeder

Verder heb je een ovenschaal nodig, zoals een lasagneschaal.

Maak eerst een aardappelpuree van de gekookte en gestampte of geprakte aardappelen, een klontje boter, de melk en wat peper, zout en nootmuskaat. Als je verse aardappelpuree maken moeilijk vindt, kun je ook een pakje kant-en-klaar gebruiken. Zet de aardappelpuree opzij.

Snij de prei en de sjalot in reepjes, en de schoongemaakte winterwortel in kleine blokjes. Ontdooi de diepvrieserwtjes en snij of hak de knoflook fijn. Zet een ruime pan op het vuur en laat er een klontje boter in smelten Je kunt, als je dat wilt, ook (olijf)olie gebruiken om te bakken.

Doe het gehakt in de pan en bak het lichtbruin, terwijl je het losmaakt met een vork. Haal het gebakken gehakt uit de pan en doe het in een schaaltje. Nu gaat de groente erin: eerst de sjalot en de wortel, kort daarna de prei. Daarna de ontdooide erwtjes en de knoflook, die bak je heel kort mee. Ten slotte doe je het gehakt weer terug in de pan.

Voeg nu een scheutje jus van de vorige dag toe, eventueel aangevuld met wat water. Niet teveel vocht toevoegen. Het gehakt-groentemengsel moet tamelijk droog onder het dakje van aardappelpuree. Als je geen jus hebt, kun je eventueel juspoeder of bouillonpoeder in een scheut water doen. Na peper, nootmuskaat, tijm en de andere kruiden te hebben toegevoegd, laat je alles ongeveer tien minuten doorsudderen. Tegen die tijd moet het meeste van het vocht zijn verdampt. Proef of alles zout genoeg is. Voeg eventueel nog wat zout toe.

Schep het mengsel in de lasagneschaal (invetten hoeft niet) en verdeel het over de bodem. Daar schep je de aardappelpuree op, die je ook gelijkmatig verdeelt. De puree moet alles helemaal bedekken. Maak met een vork ribbeltjes in de puree. Dat zorgt ervoor dat er een mooie korst op komt. Als je het extra smeuïg en extra bruin wilt hebben, kun je er nog wat vlokjes boter over verdelen. Zet de schotel in een redelijk hete oven.Dora cottage pie klein

Na ongeveer 35 minuten is de cottage pie klaar. De bovenkant moet hier en daar bruin zijn. Schep op een bord, waarbij je zorgt dat zowel de vulling als het aardappeldakje op je bord belanden. Cottage pie is een goedkoop gerecht, zeker als je restjes groente of ingrediënten van de Voedselbank gebruikt. Maar zelfs als je alles zelf moet kopen, is het goedkoop eten. Twee royale porties voor nog geen drie euro moet lukken.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...