COURGETTE À LA CRÈME (KAN BEST VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Nou vooruit dan, nog een recept met de kampioen van het seizoen: de courgettes. Ze zitten vandaag weer in het pakket van de Arnhemse Voedselbank, samen met kookroom en kaas. Daar kun je wel wat van maken, vond onze kok. Zoals in room gestoofde courgette, die we maar ‘courgette à la crème’ genoemd hebben, als herinnering aan ‘spinazie à la crème’, het diepvriesgerecht waarmee Iglo in de jaren zeventig beroemd werd. Onze courgette à la crème is helemaal vers bereid.

Voor vier porties heb je nodig:

  • courgette, 600 gram
  • ui of sjalot, 100 gram
  • kookroom, 200 gram
  • 100 gram geraspte kaas
  • 100 gram katenspek of andere vleeswaar, in reepjes gesneden
  • peper en zout, en nootmuskaat
  • boter of margarine om in te stoven

Moeilijk is dit gerecht niet. Begin met het wassen en grof raspen van de courgette. Wij raspten de donkergroene schil mee, maar je kunt ‘m ook eerst schillen. Dan hoef je niet te wassen. Snij de ui fijn. Maak de boter heet in een ruime hapjespan, en stoof daarin de ui glazig. Dan voeg je de geraspte courgette toe, en stooft die een minuutje of tien, samen met de ui. Als ook de courgettereepjes een beetje glazig zijn, schenk je de kookroom erbij. Je kunt ook gewone ongeslagen slagroom gebruiken, of zelfs de crème fraîche, die vandaag eveneens in het pakket van de Voedselbank zit.

Rasp

Doe er nu alvast peper, zout en nootmuskaat bij. Roer alles goed om, en laat de groente op een laag vuur langzaam nog tien minuten doorsudderen. Rasp intussen de kaas en snij de katenspek in reepjes. Je kunt vrijwel elke soort kaas gebruiken die je nog in de koelkast hebt liggen. En ook het katenspek kun je vervangen door andere vleeswaar, of zelfs helemaal weglaten.

Voeg de kaas en de spekjes na tien minuten aan de stoofschotel toe, en roer goed om. Laat de kaas smelten en de katenspek doorwarmen. Proef of er nog zout, peper of nootmuskaat bij moet. Zo, de courgette à la crème is klaar. Serveer met aardappels en vlees, of schep het groentegerecht op een bruine boterham. Heerlijk bij het warme avondeten, of als vullend lunchgerecht. Zelfs als je alles zelf moet kopen, is dit geen dure kost. Wie slim inkoopt, kan vier porties maken voor nog geen twee euro. Weer een recept voor de courgette!

VARIATIES: Zoals gezegd: je kunt dit gerecht ook goed vegetarisch maken, door de spekjes weg te laten.

LEES MEER:   Zou er een website zijn, die meer courgette-recepten heeft dan tante Dora? Zoek in onze zoekmachine! Daar vind je bijvoorbeeld dit recept:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/courgette-kussentjes-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...