COURGETTE KUSSENTJES (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Het seizoen voor de courgettes is aangebroken. Vandaag zitten er weer een boel van die groene rakkers in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank. En volgende week vrijdag waarschijnlijk ook, gekweekt in de stadsmoestuin aan de Mooieweg in Arnhem. Alleen zijn ze volgende week een beetje groter dan deze week, want het gaat hard, met de courgettes. Als je even niet oplet, zit je met courgettes van drie kilo in je moestuin. Wat moet je er dan mee?

dora-courgette-kussentjes-3

In een dappere poging om courgettes in zoveel mogelijk gerechten te verwerken (want het is wel een fijne en gezonde groente), presenteren we vandaag een recept voor courgette kussentjes. Er gaat verhoudingsgewijs veel courgette in, en dat heeft nog een ander voordeel: mee-etende kinderen eten meer groente dan ze in de gaten hebben. Win win.

Voor vier personen (minimaal twee kussentjes per persoon) heb je nodig:

  • een grote of twee kleinere courgettes, in totaal ten minste 500 gram
  • twee eieren
  • twee deciliter melk
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel ( of bloem/meel met wat bakpoeder)
  • zout, peper en nootmuskaat
  • olie om in te bakken

Begin met de groente. Schil de courgette en rasp ‘m op een grove rasp. Doe de sliertjes in een schaal, en strooi er een klein beetje zout over. Roer zout en groente door elkaar, en laat alles een kwartiertje staan, onder af en toe omroeren. Door het zout komt er behoorlijk wat vocht vrij uit de courgette.

Dik beslag

Maak in een andere schaal het beslag, door bakmeel, eieren, melk, zout, peper en nootmuskaat door elkaar te kloppen. Wees voorzichtig met het zout (want de courgette is al een beetje gezouten), maar wees royaal met peper en nootmuskaat. Als het goed is, krijg je nu een tamelijk dik beslag, zoals voor drie-in-de-pan. Je kunt ook prima het kant-en-klare pannenkoekenmeel gebruiken, dat soms in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit. Vergeet niet goed bij te kruiden.

Na een kwartier haal je de courgettesliertjes beetje bij beetje uit de schaal, knijpt het vocht eruit, en doet ze in de schaal met het beslag. Door eerst het vocht aan de groente te onttrekken, is het uiteindelijke resultaat veel gelijkmatiger en steviger dan met het vocht er nog in. Schep de courgette door het beslag.

dora-courgette-kussentjes-1

Zo, nu gaan we bakken. Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan die op een niet te hoog vuur staat. Als de olie heet is, schep je er hoopjes van het beslag in, ongeveer drie of vier hoopjes per keer. Het beslag loopt een beetje uit, net als bij drie-in-de-pan. Als het kussentje aan de onderkant bruin is, draai je het om. Als je niet te hard bakt, is de buitenkant lichtbruin en de binnenkant luchtig, zacht en smeuïg, en de courgette is gaar. Reken op tien minuten à een kwartier. Laat de kussentjes bij voorkeur even uitlekken op keukenpapier.

dora-courgette-kussentjes-2

Serveer de courgette kussentjes op een mooie bordje, doe er eventueel wat mosterd of ketchup op of wat gerapste kaas, en geef er bijvoorbeeld wat van de verse sla bij, die de Arnhemse Voedselbank vandaag ook ruim voorradig heeft. Zo eet je een goed vegetarisch maal. Maar een lekkere gehaktbal mag ook. Je zult proeven dat de courgette bescheiden aanwezig is, maar het zal je verbazen hoeveel groente er uiteindelijk in zo’n kussentje past. Gezond is dit gerecht dus zeker. Goedkoop ook, als je alles zelf moet kopen. Anderhalve euro voor acht à tien kussentjes, dat is alles.

LEES MEER:   Er staan diverse courgetterecepten op de site. Zoals deze:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/salade-van-zoetzuur-ingelegde-courgettes-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...