CREATIEF KOKEN MET HET PAKKET VAN DE VOEDSELBANK, dus maak eens Gado Gado

 UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Eigenlijk staan mensen die afhankelijk zijn van het pakket van de Voedselbank veel vaker voor het probleem gesteld dat men van een niet bij elkaar passende  voorraad etenswaren iets lekkers moet koken. Iedereen met weinig geld staat ook soms in zijn keuken en koelkast te kijken wat er nu dringend verwerkt moet worden om toch iets leuks te kunnen voorschotelen.

Maar hoe raar het pakket  in het regio Arnhem van de Voedselbank sommige weken dan ook is, met de inhoud valt zelfs een feestelijk maaltijd in elkaar te zetten. Gelukkig begint men nu te experimenteren met het zelf samenstellen van je wekelijkse pakket.

Kortgeleden zat in ieder geval het volgende in het pakket:
Patates frites, hotdag, koffiemelk, appelmoes, kroepoek, melk, pindakaas, snoep en komkommers.

Een snelle maaltijd van friet met knakworst ( en appelmoes)  is niet moeilijk te bedenken.

Maar wat doe je met koffiemelksticks als je geen koffie of geen koffie met melk drinkt.

Dat is ook wel op te lossen want kleine beetjes koffiemelk zijn ideaal om sausjes en soep romiger en dus lekkerder te maken.

EN MET HET GEHEEL AAN INGREDIËNTEN MET EEN ENKELE AANVULLING  KAN JE VOOR WEINIG GELD EEN SOORT GADO GADO ( EEN INDISCH LEKKER GERECHT MAKEN).

Vaak denken mensen gelijk dat dit een vegetarisch gerecht is, alleen vergeten ze dan dat er wel geen vlees in zit, maar de daarbij te gebruiken kroepoek eigenlijk normaliter garnalen of vis bevat> En dat zijn toch ook geen planten.

GADO GADO

Dit is een oorspronkelijk Indonesisch gerecht, dat simpel te maken is. En nog gezond en erg lekker is ook. Het zijn eenvoudig gestoofde groentes lauw of koud geserveerd met erover een pindasaus. Het gerecht wordt afgewerkt met gebakken uienringen en geserveerd met halve gekookte eieren en kroepoek.

Gebruik je kroepoek waar geen garnalen of vis is in gebruikt krijgt men een heerlijk vegetarisch gerecht.

DE PINDASAUS

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • wat olie
  • halve eetlepel sambal
  • 2 eetlepels azijn of citroensap
  • zout
  • suiker
  • 4 eetlepels pindakaas
  • een glas water of koffieroom met water en/of wat gemalen kokos gekookt in wat melk of kokosmelk )

Snij de ui en de knoflook heel fijn. Fruit de ui en knoflook in wat olie mooi aan, voeg dan de sambal erbij en bak nog wat verder. Voeg er dan 1 glas melk,water of kokosmelk bij, wat zout en een schep suiker en de azijn. Na even doorkoken als laatste de pindakaas. Goed roeren tot het een egale vrij stevige saus is geworden. Is het wat te dik er meer water of anderszins door. Is het te dun nog wat pindakaas extra toevoegen.pindasaus Neddis

Proeven en eventueel verder op smaak maken met bij voorbeeld sojasaus of koffieroom.

EIEREN

4 stuks in koud water opzetten, tot de kook. 7 minuten zachtjes laten doorkoken. Afgieten en daarna laten schrikken in ijskoud water. Als de eieren afgekoeld zijn: pellen en door midden snijden.ei 3maal

GROENTE

Kook de groente in hapklare grootte gaar en verdeel ze over een schotel.

Nodig in totaal 1 kilo groente, waarvan bijvoorbeeld 200 gram gekookte aardappelschijfjes, 200 gram taugé, 300 gram sperziebonen en 300 gram kool ( bloem- witte, broccoli) , tomaat, courgette of wat er ook aan groente beschikbaar is.

Daarover ½ tot 1 komkommer in schijfjes. Peper en wat zout erover. Dan de helft van de  warme pindasaus erover.

UIEN

2 ui ( simpel bruin gebakken in ringen in wat olie en dan wat zout of peper)

Of eerst wat knoflook met sambal en wat gember aanbakken, hierin dan de fijngesneden uien verder bakken en op het laatst wat suiker erbij.

De uien over de saus verdelen en de eieren en een handvol kroepoek er over heen strooien. Serveer de rest van de pindasaus er apart bij.

gado gado

Eventueel kan men het met en bakje gekookte rijst eten, maar noodzakelijk is het niet.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...