CRÈME OREO

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Oreo is een Amerikaans chocolade-vanillekoekje, dat inmiddels ook Nederland veroverd heeft. In de US hebben Oreo’s een echte cultstatus. Het internet staat vol met allerlei Oreo-recepten, van Oreo-milkshakes tot complete Oreo-taarten. Waarom de koekjes zo’n hit zijn, weet niemand precies. Eigenlijk zijn het redelijk normale koekjes, maar de marketing eromheen is wel heel slim gedaan. En ze zien er zo lekker hapklaar uit: twee bijna zwarte chocoladekoekjes met een sneeuwwitte vanillevulling ertussen.

Dora oreo 1

Vandaag maken we de meest simpele van de Oreo-variaties: crème oreo. Geen hoogstaande keuken, maar wel een voorbeeld van hoe je met een paar losse koekjes en wat crème fraîche of yoghurt een even goedkoop als yummie dessert kunt maken. De kinderen eten er hun vingers bij op.

 Nagemaakt

Een pak Oreo-koekjes is niet heel goedkoop, maar door het succes worden ze inmiddels overal (goed) nagemaakt. Een winkel als Aldi verkoopt bijvoorbeeld een kopie met de naam Okidoki: twintig stuks voor € 1,29, per twee verpakt in een pakje, blijft eeuwig goed. Voor dit recept gebruikten we de namaak-Oreo’s, vanwege de prijs (dit is immers een Voedselbankrecept).

Dit type dessert kan ook gemaakt worden van veel andere soorten koekjes, al dan niet met een vulling. Het recept is eigenlijk een suggestie voor een heleboel recepten. Oreo’s zitten niet vaak in het pakket van Voedselbanken, maar andere koekjes wel, die ook geschikt zijn. Oreo’s of hun namaak zien er wel lekker uit. Je hebt er weinig van nodig, en ze zijn helemaal ‘hot’, ook in Nederland intussen. Vandaar deze ‘crème oreo’.

Voor vier porties heb je nodig:

  •  vier Oreo’s, eventueel met twee of vier extra als garnering
  • een bekertje crème fraîche, 200 gram

Het recept is kinderlijk eenvoudig, dus je kunt het kinderen ook laten doen (voor hun verjaardag, bijvoorbeeld!). Verkruimel de Oreo’s, koekjes en vulling door elkaar. Maak de kruimels niet te fijn, dus pas op met de blender. Je kunt de koekjes het beste in een plastic zak kapot slaan met een deegroller, of met een scherp keukenmes in brokjes snijden.

Dora oreo 2

De stukjes moeten een bite houden. Meng ze daarom niet te lang vóór het opdienen door de crème fraîche, want anders wordt de koek zacht, en dat is jammer. Als het goed is, is dit toetje uiteindelijk zoet genoeg, en hoeft er geen suiker bij. Maar dat is aan jou om te beoordelen, en aan je (klein)kinderen. Doe de crème oreo in mooie schaaltjes en steek er ter garnering eventueel een Oreo in. Je kunt ook een halve Oreo als garnering gebruiken, dat is misschien beter voor de slanke lijn.

De toetjes zijn niet duur. Vier luxe desserts kosten niet veel meer dan drie kwartjes.

bitterkoekjes

VARIATIES:   Zoals gezegd: in dit recept zijn Oreo’s verwerkt, maar je kunt ook andere koekjes verbrokkelen en bij crème fraîche voegen. Denk aan frou-frou of zelfs ministroopwafels. De hoeveelheden blijven min of meer gelijk. Het gaat om het idee. In plaats van crème fraîche kun je ook yoghurt gebruiken, sour cream of hangop. Maar de crèmige smaak van de room is wel heel lekker bij de chocoladesmaak van de koekjes.

 

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...