CRISPY APPELSALADE MET SINAASAPPELDRESSING

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

dora-appelsalade-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • een friszure appel, ongeveer 250 gram
  • een klein struikje witlof
  • een kleine (pers)sinaasappel (voor drie eetlepels sap)
  • 30 gram chorizo in plakjes (je kunt ook andere vleeswaar gebruiken)
  • een flinke eetlepel cashewnoten
  • twee theelepels mosterd
  • twee theelepels honing
  • twee eetlepels olie
  • een klein theelepeltje tijm
  • zout en peper

witlof

 

 

Maak eerst de sinaasappeldressing. Dat gaat heel gemakkelijk. Pers de sinaasappel uit, en doe drie eetlepels van het sap in een schaaltje. Voeg de olie, de mosterd en de honing, de tijm, en peper en zout toe. Klop alles goed door met een garde of een vork, zodat er een enigszins lobbig sausje ontstaat.

Bedje

Pluk de blaadjes van het schoongemaakte struikje lof, en maak er onderin een grote schaal of in aparte portieschaaltjes een bedje van. Schil de appel en haal het klokhuis eruit. Snij de appel in dunne partjes. Beleg het lofbedje met een mengsel van de appelpartjes, de in repen gesneden chorizo en de cashewnoten. Druppel daar de sinaasappelsaus overheen.

Deze crispy appelsalade is door de appel en de sinaasappel fris en zurig, een beetje zoet, maar ook pittig door de mosterd. Duur is deze salade niet. Als je alles zelf moet kopen, ben je ongeveer een euro kwijt. Dat is weinig geld, voor zoveel vitaminen.

dora-appelsalade-2

 

VARIATIES:   Wij gebruikten chorizo, maar ook andere vleeswaar kan in deze salade gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan rauwe ham of gare kipfilet, of een vegetarische variant. In plaats van lof kun je ook andere sla gebruiken, zoals reepjes ijsbergsla. De cashewnoten kun je vervangen door ongezouten pinda’s of pijnboompitten.

LEES MEER:   Probeer eens de ongewone combinatie van appel, bonen en kaas:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/bonen-met-appel-kaneel-en-kaas-vegetarisch/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...