CRISPY PIEPERTAART

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag gaat het om piepers, piepers en nog eens piepers. Zo’n ‘galette de pommes de terre’ zien er chique uit, maar bestaat vooral uit Hollandse kartoffels. Het kost dus bijna niets.

Eigenlijk heet dit recept in goed Frans: galette de pommes de terre. Ofwel: aardappeltaart. Je kunt zo’n galette op allerlei manieren maken. Basisingrediënt zijn in flinterdunne plakjes gesneden aardappelen. Het recept van vandaag krijgt in de oven een lekker crispy korstje, en is aangenaam gekruid. Doodgewone Hollandse aardappel dus, maar dan echt even anders.

dora-piepertaart-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 600 gram aardappelen, een beetje kruimig mag best
  • een teentje knoflook
  • twee theelepels tijm
  • zout en peper
  • olie

Wij gebruikten een lasagneschaal als bakvorm, 20 x 25 centimeter. Je kunt ook een andere vorm gebruiken. Eerlijk gezegd is een antiaanbaklaag wel handig, bij dit recept. Je kunt de vorm ook beleggen met bakpapier, zodat je de taart er zo uit kunt tillen.

Wegfloepen

Schil de aardappelen, en spoel ze even kort af. Dep ze droog. Op deze manier kun je ze gemakkelijker vastpakken, zonder dat ze wegfloepen. Vervolgens snij je de aardappelen in flinterdunne schijfjes. Wij gebruikten de groentesnijder op onze rasp. Met de hand kan ook, maar hoe dunner de aardappel, hoe beter het gerecht wordt. Let op: nu niet meer wassen! De schijfjes zitten vol aardappelzetmeel, en dat is precies wat we nodig hebben. Gewoon lekker laten plakken.

Strooi de tijm en het zout en de peper over de plakjes. Wees niet zuinig met de peper. Meng alles goed door. Dan doe je er een eetlepel olie door, en schept de aardappel net zolang om, tot de olie met kruiderij alle plakjes heeft omhuld. Wrijf de bodem van de ovenschaal in met knoflook. Bak geen hele knoflook mee: dat verbrandt en wordt bitter. Wrijf de schaal in met olie, die zo de knoflooksmaak overneemt. Een heel klein beetje, maar net genoeg.

dora-piepertaart-2

Verdeel de papierdunne aardappelschijfjes over de bodem. Maak al te hoge hoopjes vlak, zeker de bovenste laag. Ideaal is een laag van totaal anderhalve centimeter dik. Zo wordt de aardappel gaar, en de bovenkant krokant. Leg een vel aluminiumfolie over de vorm, als een soort deksel. Zorg dat het aluminium niet in aanraking komt met de aardappelen.

Goed gaar

Doe de schotel in een redelijk hete oven, en bak alles eerst een kwartier tot twintig minuten onder de aluminiumfolie. Zo wordt de aardappel al goed gaar. Dan haal je de folie weg, en zet de schaal terug in de oven. Vervolgens duurt het nog ongeveer 25 tot 30 minuten, voordat zich bovenop een bruin korstje vormt. Hoe dunner de aardappelschijfjes, hoe krokanter het wordt.

Laat de galette enige minuten afkoelen. Snij ‘m vervolgens in vieren en serveer. Hoe minder de taart aan de bodem plakt, hoe gemakkelijker je ‘m eruit krijgt. Antiaanbak is erg handig, zoals gezegd. Serveer met sla, of als bijlage bij vlees en groente. De aardappelplakjes zijn mooi aan elkaar geplakt, en doordrongen van de tijm. Krak, krak, doet de bovenkant. Echt eens wat anders. En het kost natuurlijk ook niks, die paar piepertjes.

dora-piepertaart-3

LEES MEER:   In ons bestand staan veel goedkope en lekkere recepten met aardappelen als basisingrediënt. Zoals deze:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/vegetarische-curry-met-aardappelen-en-yoghurt/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...