CURRY MET BLOEMKOOL EN TOMAAT (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag maakt Tante Dora weer een heerlijke curry. Een voordeel van een curry is dat je er van alles bij kunt eten: rijst, gekookte en gebakken aardappels, frites, brood, chapati’s, wraps of ander plat brood in welke vorm dan ook. Met een bak sla heb je gelijk een zeer volwaardige maaltijd. Ook als de curry alleen met groentes is gemaakt.

dora-curry-bloemkool-1

Voor vier tot zes porties heb je nodig:

  • een bloemkool van ongeveer 500 gram
  • 250 gram ui
  • 200 gram tomaat
  • één of twee tenen knoflook
  • twee blikjes tomatenpuree, samen 140 gram
  • twee afgestreken eetlepels currypoeder
  • twee theelepels mosterd
  • drie theelepels sambal
  • twee theelepels gemberpoeder
  • twee theelepels paprikapoeder
  • zout en eventueel wat peper
  • twee eetlepels cashewnoten
  • drie deciliter water
  • olie om in te bakken

Roosjes

Was de bloemkool en verdeel ‘m in niet te kleine roosjes. Het mogen best ‘rozen’ zijn, in plaats van roosjes. Snij de tomaat in blokjes, en de ui in reepjes. Hak de knoflook fijn. Zet de kruiden ook alvast klaar, bijvoorbeeld op een schoteltje, net als de tomatenpuree. Dan heb je alles bij de hand, want het maken van de currysaus gaat vrij snel.

Doe een scheut olie in een niet te kleine braadpan of hapjespan, en zet hem op een niet te hoog vuur. Bak de ui aan totdat die glazig en al een klein beetje bruin wordt. Voeg vervolgens de knoflook toe, bak die een halve minuut mee, en roer er dan de kruiden doorheen. De kruiden mogen best even wat hitte van de pan krijgen. Stoof de tomatenpuree mee aan, en voeg ten slotte de verse tomatenblokjes toe.

bloemkool

Laat alles enige minuten meestoven, en giet drie deciliter water in de pan. Breng de saus weer aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus een minuut of tien doorpruttelen. Proef dan of ze goed gekruid is, en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Dan doe je de bloemkoolroosjes erbij, schept die zoveel mogelijk onder de saus, en zet de deksel op de pan. Laat alles een halfuurtje pruttelen, onder af en toe omscheppen. De bloemkoolroosjes worden enigszins rood van de saus.

Knapperig

Op het allerlaatst voeg je de cashewnoten toe, die blijven zo knapperig. Je kunt bij deze curry een pan rijst koken, maar je kunt er ook (naan)brood, pitabroodjes of ander brood bij eten. Schep de bloemkoolcurry in een diep bord en strooi er eventueel verse peterselie overheen. Je zult proeven dat de bloemkool nog een beetje knapperig is, maar wel helemaal doordrongen van de pittige saus. Een klassieker uit de Indiase keuken, maar ook prima te eten aan Hollandse eettafels.

dora-curry-bloemkool-2

Zelfs als je alles zelf moet kopen, is deze bloemkoolcurry niet duur. Als je op de aanbiedingen let, dan ben je bij elkaar beslist niet meer dan drie euro kwijt, waarschijnlijk minder. En dat voor zo’n pan vol lekker eten!

LEES MEER:   Je kunt bij je curry zelf chapati’s maken, ook een klassieker uit de Indiase keuken. Het is helemaal niet moeilijk:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/zelf-chapatis-maken-voor-je-curry/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...