CURRY MET PAKSOI (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Hopelijk zijn veel klanten van de Arnhemse Voedselbank liefhebbers van paksoi, want de moestuin aan de Mooieweg in Arnhem zal zeker binnenkort een aardige oogst van deze lekkere groente binnengehaald. Die zit dan in de kratjes. Paksoi hoort gevoelsmatig bij de keuken van het Verre Oosten, vooral als wokgroente. Maar je kunt er zoveel meer mee doen. Je kunt paksoi op z’n Hollands stoven, met een klontje boter en wat nootmuskaat. Maar je kunt er ook een vegetarische curry van maken. Dat doen we vandaag.

dora-curry-paksoi-1

Voor vier porties heb je nodig:

 • 500 gram paksoi
 • 250 gram tomaat
 • 50 gram ui
 • een of twee tenen knoflook
 • 50 gram ongezouten cashewnoten (of ongezouten pinda’s)
 • vier volle theelepels currypoeder (of kerrie)
 • twee theelepels garam masala
 • een theelepel gemberpoeder
 • een theelepel gemalen komijn (djintan)
 • een volle theelepel mosterd
 • twee theelepels sambal
 • een theelepel suiker
 • zout
 • olie om in te bakken

Oosterse kruiden

Je ziet: je hebt een hele batterij oosterse kruiden nodig. Maar een investering in een potje kruiden of specerijen kost niet veel, en geeft je soms voor jaren kookplezier. Daarom durven we al die verschillende kruiden op ons lijstje te zetten.

Begin met het schoonmaken en snijden van de groenten. Gebruik de hele bladeren van de paksoi, dus zowel de dikke witte stengels, als de dunne groene bladeren. Was de paksoi goed en snij of knip het blad van de stelen. Snij de stelen in dobbelsteengrote brokjes, en het groen in dunne reepjes. Ze komen apart na elkaar in de pan. Hak de ui en de knoflook fijn en snij de tomaten in blokjes. Zet alles klaar, en meng ook de kruiden, de mosterd en de sambal, en de suiker en het zout op een schotel of in een bakje, zodat je die ook in een keer bij de hand hebt.

paksoi

Zet een wokpan op een niet te hoog vuur en doe er olie in. Als de olie heet is, bak je de ui totdat hij glazig is. Dan bak je de gehakte knoflook een halve minuut, gevolgd door de kruiderij die je ook een half minuutje meebakt. Dan komen de tomatenblokjes erbij. Blijf nu voortdurend roeren, totdat het meeste van de tomaat in een kruidig prutje is veranderd, in ongeveer vijf minuten. Dan doe je er een kopje water bij. Als de saus pruttelt, gaan de witte stukjes stengel erin.

Beetgaar

Zet het vuur laag en laat de stengel in ongeveer vijftien minuten beetgaar worden. Dan gaat het fijngesneden blad erbij, dat nog een minuutje of tien nodig heeft. Proef of alles naar smaak is en voeg eventueel nog wat zout of andere kruiderij toe. Ten slotte doe je de cashewnoten erbij. Als je die niet hebt, kun je ook ongezouten pinda’s gebruiken.

dora-curry-paksoi-2

In principe kun je nu opdienen. Je kunt de curryschotel eventueel bestrooien met fijngehakte peterselie of andere verse kruiden. Serveer er chapati’s, naanbrood of rijst bij. Als je de paksoi van de Voedselbank krijgt, dan kost dit maal bijna niets. Maar ook als je alles zelf moet betalen ben je, als je slim inkoopt, voor deze vier porties curry minder dan drie euro kwijt.

LEES MEER:   Toch nog even het simpele recept van Indiaas plat brood, de chapati:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/zelf-chapatis-maken-voor-je-curry/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...