DE MAKKELIJKSTE TOMATENSOEP VAN DE WERELD

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

En Tante Dora is dol op soep, net als vele van U.

Is de makkelijkste soep van de wereld niet de soep waarvoor je slechts een blik of zak opentrekt?

Nee! Dit recept van Tante Dora is de makkelijkste soep van de wereld. En bovendien supergoedkoop. Voor vier porties lekkere tomatensoep heb je nodig:

Dora tomatensoep 1 klein

  • een groot blik tomatenpuree, of twee kleine blikjes, dat is 140 gram
  • een blikje ansjovisfilet, 30 gram uitlekgewicht
  • een flinke teen knoflook
  • twee theelepels bouillonpoeder of een vergelijkbaar stukje van een bouillonblokje (groente- , vis- , of kipbouillon)
  • een handje pasta of vermicelli
  • peper (niet te zuinig)
  • (olijf)olie
  • verse kruiden zoals peterselie, basilicum, en rozemarijn uit je tuin
  • driekwart liter heet water

Haal de ansjovisfilets uit het blikje en dep ze met keukenpapier droog. Hoe minder olie eraan kleeft, hoe beter. Snij de filets in kleine stukjes. Hak de knoflook en de kruiden fijn. Laat het kookfeest beginnen!

Verhit een scheutje olie in een enigszins hoge pan en doe er de fijngehakte knoflook in. Zet het vuur niet te hoog. Fruit de knoflook kort, misschien tien seconden, en voeg dan de fijngesneden ansjovisfilets toe. Goed roeren. Je zult zien dat de visfilets in vijftien seconden vrijwel helemaal oplossen in de olie. Doe er dan de inhoud van het blikje tomatenpuree bij.

Stoof de puree samen met de knoflook en de ansjovisfilets, ongeveer een halve minuut. Je kunt ruiken wanneer de puree klaar is: de tomatengeur, de visgeur en de knoflookgeur ruik je tenslotte als één aroma. Doe er dan de driekwart liter heet water bij, voeg het bouillonpoeder toe, en breng alles aan de kook. Als de soep kookt, gaat de vermicelli of de pasta erin. Houd je aan de kooktijd van de pasta, ergens tussen de vijf en tien minuten.

Tenslotte voeg je de verse kruiden toe, en kruid je jouw soepje af met flink wat peper. Proef of alles naar wens is. Zout heb je waarschijnlijk niet nodig, want de ansjovisfilets en het bouillonpoeder zijn behoorlijk zout. Als de pasta gaar is, is de soep klaar. In nauwelijks meer dan een kwartiertje! Als dat niet snel is! En goedkoop. Zelfs als je alle ingrediënten zelf moet betalen, zit je met z’n vieren rond een volle pan soep die hooguit € 1,25 heeft gekost.Dora tomatensoep 2 klein

En de smaak? Ansjovisfilets zijn in de landen rondom de Middellandse zee de smaakmakers bij uitstek. Dus de smaak zit meer dan goed, en is zeker niet erg vissig. Je gasten zullen bijna niet geloven dat er zo weinig ingrediënten en zo weinig werk in deze soep zijn gegaan. Verklap ze het geheim maar niet, en doe maar net of je heel culinair bezig bent geweest, in je keukentje. Weten zij veel!

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Lot schreef:

    De ansjovis tip ga ik volgende keer toepassen. Ik heb nog veel geweckte tomaten in pot staan. Die pureer ik, doe er soepgroente en bouillonblokje in. Soms gehaktballetjes die altijd in de vriezer liggen of anders stukjes kippemaagjes of hartjes.
    Ipv het blokje bouillon zou ik dan de ansjovis gebruiken

  2. De cjefkok schreef:

    Ik zou de olie van de ansjovis gebruiken om de knof en visfilets in te bakken. Verder misschien een of twee ragdun gesneden sjalotjes erbij voor de smaak, en naar smaak iets meer knoflook. Eventueel garneren met wat croutons (verwerking oud brood).