DE PRIKKERPIZZA

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Je kunt het ook gemakkelijk zelf: lekkere hapjes maken als voorgerecht of als traktatie bij een drankje. Om dat te demonstreren, presenteren we vandaag in de rubriek Voedselbankrecepten de onvolprezen prikkerpizza, de meest recente uitvinding ( nu ja, van al een jaar terug) uit de keuken van Tante Dora . Je hebt er niet veel voor nodig, ook geen speciale kookkennis. En hij is zo klaar, voor weinig geld.

dora-pizzaprikker-1

Voor ongeveer twintig prikkerpizza’s heb je nodig:

 • een afbak stokbrood
 • twee of drie tomaten, in plakjes gesneden
 • twintig plakjes salami of andere droge worst
 • twintig groene of zwarte olijven zonder pit
 • droge Italiaanse kruiden zoals oregano, tijm en basilicum
 • eventueel peper
 • plakjes gemakkelijk smeltende kaas, bijvoorbeeld jongbelegen, voorgesneden of zelf met de kaasschaaf gemaakt

dora-pizzaprikker-2

Snij het stokbrood in twintig niet te dunne schijfjes. Beleg het brood met plakjes tomaat, die je bestrooit met de gedroogde kruiden. Zout is niet nodig, extra peper mag. Daarop komt de salami, gevolgd door een olijf. Leg er de kaas overheen, zodanig dat de kaas, als hij smelt, over het hele torentje heen naar beneden smelt, tot op het brood. Als kaas kun je ook heel goed de brie gebruiken, die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit. Steek voorzichtig een houten prikker door alles heen, en plaats de prikkerpizza’s op een bakblik, het liefst met een antiaanbaklaag.

Blakeren

Verwarm de oven voor, en bak de prikkerpizza’s tien minuten op een niet te hoge temperatuur. Niet veel langer, want anders verbrandt het hapje niet alleen, maar blakeren ook de houten prikkers zwart. Na tien minuten is het voorgebakken brood gaar en knapperig, en is de kaas over alles heen gesmolten. Schik de prikkerpizza’s op een mooie schaal en serveer er eventueel wat sla of rauwkost bij. Heerlijk als voorgerecht of als hapje tussendoor.

dora-pizzaprikker-3

VARIATIES: Je kunt ook andere ingrediënten aan de prikker rijgen, zoals zongedroogde tomaat, ham en stukjes sla-ui. Je kunt het gerechtje zelfs helemaal vegetarisch bereiden. Gesmolten kaas en gekruide tomaat leveren echter een belangrijke bijdrage aan de pizzasmaak van het geheel.

LEES MEER:   Nog zo’n lekker en goedkoop voorafje met een prikker erdoor: tapas met rookworst:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/zomerse-tapas-van-rookworst/

voedselbankrecepten header

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Arie schreef:

  Kleine tip er bij:

  leg de prikkers ruim vooraf in water, dan blakeren ze niet! Of kijk bij bijvoorbeeld Xenos voor metalen prikkers. Die zijn her te gebruiken, blakeren niet en zijn niet duur. Let wel op, deze zijn direct uit de oven gloeiend heet!