DEENSE HOTDOG ZELF GEMAAKT

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Uiteraard verzamelt Tante Dora al lang kookervaringen van neven en nichten, zoals deze van de vroegere reis naar het hoge Noorden.

Het is vakantietijd, en daarbij horen ook allerlei onbekende culinaire ontdekkingen. Eén van de neven herinnert zich de allereerste keer dat hij met zijn vader en moeder en zijn zusje in Denemarken op vakantie ging, lang geleden. De meest indringende ervaring van die reis was de kennismaking met de unieke Deense hotdog.

De hotdog heeft in Denemarken de cultstatus van de frikandel speciaal in Nederland: iedereen kent het, iedereen eet het, iedereen vindt het lekker, en het wordt op een heel eigen wijze klaar gemaakt. Wie naar Denemarken reist, kan zich er niet aan onttrekken om een keer een hotdog te proberen. En omdat er laatst weer knakworsten in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zaten, hier het volledige recept van de enige echte Deense hotdog.

Voor vier hotdogs heb je nodig:

  • vier grote knakworsten of frankfurters (ook vleesloos te koop)
  • vier langwerpige kadetjes
  • ketchup en mosterd naar smaak
  • vier eetlepels gebakken uitjes (rijsttafelbijlage)
  • een halve komkommer
  • een eetlepel witte azijn (bijvoorbeeld witte wijnazijn)
  • een eetlepel suiker
  • twee eetlepels water
  • zout

Dora komkommerschijfjes

Begin in een vroeg stadium met het maken van de zoetzure komkommerschijfjes, bijvoorbeeld een halve dag van tevoren. Schil de halve komkommer en snijd hem in dunne schijfjes. Doe de schijfjes in een vergiet en strooi er een theelepel zout over. Hussel het zout goed door de komkommer. Laat een half uurtje staan, dan kan het zout vocht onttrekken aan de komkommer. Zo wordt de komkommer een beetje slap.

Maak ondertussen de zoetzure inleg, door de eetlepel azijn, de eetlepel suiker en de beide eetlepels water kort op te koken in een pannetje. Laat het suiker-azijnmengsel afkoelen. Knijp het vocht uit de komkommerschijfjes, en doe ze in het verregaand afgekoelde azijnmengsel. Laat dit zo een paar uurtjes staan en verder afkoelen, terwijl je de schijfje regelmatig omroert.

De komkommerschijfjes zijn de enige ingrediënten van de Deense hotdog die je zelf moet maken. Let op: je mag de zoetzure komkommer niet vervangen door bijvoorbeeld zoetzure augurken uit een potje. Ja, alles mag, maar dan smaakt het niet authentiek meer. Alle overige ingrediënten kun je kant en klaar in elke supermarkt voor weinig geld kopen, inclusief de krokant gebakken uitjes, die gewoonlijk bij Indische gerechten worden gegeven.

 Uiteinden mogen uitsteken

Zo, nu ga je de hotdog opmaken. Doe de worsten met hun vocht in een pannetje en warm ze op. Snij het puntbroodje in de lengte open, en vlij er een warme worst in. De worst mag er best uitsteken. In Denemarken hebben ze er een speciaal lang broodje voor, maar daar steken de uiteinden ook uit. Zo hoort het!

Dora hotdog 2

Doe er een spriets ketchup en een spriets (gele) mosterd overheen. Dan volgen de gebakken uitjes, en daarop komen een stuk of wat zoetzure komkommerplakjes. Zo, happen maar! Je zult merken dat de combinatie van zuur en hartig heel lekker is. Vooral de zoetzure komkommer geeft een heel bijzondere smaak aan de hotdog. Een stukje Deense kooktraditie dat voor iedereen toegankelijk is, ook in Nederland. Een lunch of snack om van te smikkelen, die ook nog weinig kost. Zelfs als je alles zelf moet kopen, ben je voor nog geen vijftig cent per stuk klaar.

VARIATIES: Behalve mosterd en ketchup kun je ook een spriets mayonaise op de worst spuiten. En in sommige Deense hotdogtentjes doen ze er, behalve de gebakken uitjes, ook nog wat fijngehakte rauwe ui over. Aan jou de keus!

En er zijn nu ook vegetarische knakworsten te koop, dus je kunt van je hotdog geheel vleesvrij genieten.

Dora tapas rookworst 1 klein

LEES MEER:   Zuinig met tante Dora presenteert regelmatig eenvoudige doch voedzame recepten met simpele worst:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/zomerse-tapas-van-rookworst/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...