DESSERT VAN MUFFIN MET EEN WARME MARMELADE-GEMBERSAUS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Je kunt een dessert zo exclusief en duur maken als je zelf wilt. Je kunt ook van wat simpele ingrediënten een toetje maken dat er zo bijzonder uitziet, dat het weer sjiek wordt. Dat doen we vandaag, met een gewone muffin, en met een net-een-beetje-anders sausje. Je kunt er zelfgebakken muffins voor gebruiken, of muffins uit de winkel.

dora-muffin-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • vier muffins, gekocht of zelf gebakken
  • vier volle eetlepels sinaasappelmarmelade
  • drie bolletjes stemgember, zonder siroop, in kleine stukjes gesneden
  • een theelepel citroensap, vers of uit een flesje
  • een eetlepel boter
  • als je hebt: een piepklein mespuntje gemalen steranijs
  • voor de garnering, crème fraîche

Pannetje

Doe de ingrediënten voor de saus allemaal in een pannetje, het liefst met antiaanbaklaag: de boter, de marmelade, de gesneden stemgember en het citroensap. Als je het hebt, is een piepklein mespuntje gemalen steranijs er lekker in. Pas op met steranijs, want het is snel een overheersende smaak. Doe er vier eetlepels water bij en zet de pan op een laag vuurtje. Zorg dat alles heel zachtjes begint te borrelen, en roer regelmatig door.

Marmelade is een van oorsprong Engelse sinaasappeljam met reepjes sinaasappelschil. Hoe beter de marmelade, hoe meer stukjes schil. Marmelade is niet duur, en als je toch al een enthousiaste cake- en taartbakker bent, dan is het heel handig spul. Ook lekker op een vers broodje of croissantje, overigens. Nooit weg, dus. De stukjes schil vormen een deel van de ‘vulling’ van de saus. De in kleine stukjes gesneden stemgember vormt de rest. Stemgember is overigens ook heel handig om in huis te hebben, onder andere voor de bereiding van zoetzure roerbakschotels.

Dikkig

Na ongeveer vijf minuten is de saus dikkig, maar niet zo dik als jam, en glanzend en romig door de toegevoegde boter. Proef of je het zo lekker vindt, en voeg eventueel nog wat water, citroensap of boter toe. Eigenlijk is het koken nu al klaar. Haal de papieren bakvormpjes van de muffins. Wij konden goedkoop aan muffins met chocolade komen, maar ook gewone muffins zijn oké.

dora-muffin-2

Zet de muffins op vier bordjes, en lepel de warme saus erover. Doe dat met enig overleg, zodat veel van de vulling bovenop ligt, terwijl de rest van de saus er mooi afdruipt. Doe het bovendien vlak voordat je opdient, want warm is ‘ie het lekkerst. Schep er een lepel crème fraîche naast, en het gewone bijzondere dessert is klaar. Ook heerlijk als traktatie bij een verjaardag, natuurlijk. Als het goed is, dringt de warme saus een klein beetje in de muffin, maar die blijft verder stevig en sponzig. Als je alles moet kopen, ben je, als je slim inkoopt, hooguit anderhalve euro kwijt voor vier nagerechtjes. Als je zelfgemaakte muffins gebruikt, kost het nog minder.

VARIATIES:   Je kunt in plaats van muffins ook plakjes cake gebruiken, of nog lekkerder: brownies. Een chocoladesmaak past heel goed bij de saus. Je zou zelfs chocoladevlokken of hagelslag als garnering kunnen gebruiken.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Sjoukje schreef:

    Wat een leuk idee, ziet er heerlijk uit!