DIE GIGANTISCHE VERSPILLING VAN BROOD IS NIET NODIG

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag geven we uitgebreide suggesties voor een nieuw leven voor ‘oud’ brood. Omdat die gigantische broodverspilling nergens goed voor is. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

voedselbankrecepten headerGisteren stond er een verontrustend artikel in de Volkskrant. Het ging over de verspilling van brood. Volgens de krant worden er elke dag in Nederland 435.000 broden weggegooid. Dat is, bij elkaar opgeteld, 127 miljoen kilo per jaar: een ongelofelijke hoeveelheid, in een wereld waar nog overal honger wordt geleden. Een belangrijk deel van het brood zou, volgens het artikel in de Volkskrant, worden weggegooid door moslims. Volgens de islam mag je niet opgegeten brood niet bij het afval gooien, maar moet je het ‘teruggeven aan de aarde’.

dora-eendjes-voeren

Dat leidt vaak tot het voeren van grote hoeveelheden brood aan de eendjes. Dat veroorzaakt overal in het land stinkende smurrie in eendenvijvers, en dikke ratten, die hun buikjes ook rondeten aan de weggegooide broden. Het probleem is zelfs zo groot, dat er in Den Haag speciale containers worden geplaatst in wijken met veel moslimbewoners. Daarin kunnen ze hun overgebleven brood deponeren, wat later wordt vergist tot biogas, waardoor het toch weer ‘aan de aarde wordt teruggegeven’.

Gesold

Toch is het jammer dat er zo gigantisch met brood wordt gesold. In de kratjes van de Voedselbank zit heel vaak brood. Dat is zelden knapperig vers, zo uit de oven, en daarom al snel ‘oud’. Maar daardoor is het niet ongeschikt voor menselijke consumptie. Brood kun je vele levens geven, waardoor je het niet hoeft weg te gooien maar kunt eten. Daar is niets haram aan, en dus ideaal voor iedereen, van alle geloven.

In het artikel in de Volkskrant wordt onder andere gesuggereerd om het brood na aanschaf meteen in te vriezen. Dan kun je het brood sneetje voor sneetje ontdooien en gebruiken, en blijft de rest vers. Maar er zijn meer mogelijkheden om brood weer lekker te maken, of het op te waarderen tot iets anders. Daarom wijden we dit Voedselbankrecept aan het zo belangrijke thema van ‘oud’ brood en wat we ermee kunnen doen.

Dora broodrooster klein

In de eerste plaats kun je ‘oud’ brood weer lekker maken, of lekker houden. Daar zijn een aantal methodes voor:

  • Zoals hierboven wordt gesuggereerd, kun je brood invriezen en het sneetje voor sneetje ontdooien en opgebruiken. Als je brood in een plastic zak in de koelkast bewaart, blijft het ook langer vers.
  • Droog brood kan weer mals worden gemaakt, door het kort in de magnetron te verhitten. Tien seconden in de magnetron doet het overgebleven vocht in het brood verdampen, waardoor het weer opvallend zacht en smakelijk wordt, inclusief een lekker vers-uit-de-oven-geurtje. Brood met een knapperig korstje wordt helaas ook door en door zacht, dus ook de korst.
  • Brood met een korstje blijft knapperig, als je het in de oven verwarmt. Wrijf het brood in met een klein beetje water en leg het enige minuten in een voorverwarmde oven, tot het water is verdampt. Als het goed is, is het brood zelf nu zacht, en de korst weer knapperig.

Recepten

Bovendien kun je met ‘oud’ brood de heerlijkste gerechten maken. Wij van Dora geven regelmatig recepten met brood van een paar dagen als ingrediënt. Hier een lijstje:

  • Rooster het brood! In een broodrooster of in een droge koekenpan. Er zijn tegenwoordig broodroosters waarin ook broodjes en platte luxe broden passen, zoals Turkse broden. Prima als bijlage bij soepen, of als basis voor een lekker ontbijt met een krul boter en zelfgemaakte jam.
  • Als je toch iets op je verlanglijstje voor je verjaardag zet, vraag dan een tostimaker. Een tosti maken kan prima van ‘oud’ brood. Er zijn zelfs tostiapparaten, waarin dikkere broodsoorten zoals stokbrood passen.
  • Zoals Neef Groen vaak opmerkt: vroeger waren wentelteefjes wekelijkse kost, in veel Nederlandse huishoudens. Gewoon een beslagje maken van melk en ei, de sneetjes brood erdoor halen, en dan bakken, tot er een lekker bruin korstje op zit. Klassiek met bruine suiker en wat kaneel, maar ook hartig te maken.
  • Broodpap is een erg ouderwetse bereiding, en niet ieders ding. Maar broodschotel is wel hartstikke lekker en wordt, net als wentelteefjes, graag gegeten door kinderen. Er zijn heel veel verschillende recepten, maar ze komen vrijwel allemaal neer op een combinatie van een beslag van ei en melk of room, en brood. Gemakkelijker kan het niet. De broodschotel kan zowel hartig als zoet worden gemaakt.
  • Neef Groen maakt regelmatig zijn eigen paneermeel. Indrogen en licht bruinen in de oven, en dan verkruimelen, heel gemakkelijk in de blender. In Mediterrane landen zoals Spanje en Italië gebruiken ze ‘oud’ brood ook als bindmiddel in sausen en soepen. Of ze bakken broodkruimels met knoflook en kruiden tot pangrattato, een pittig strooisel over pasta en soepen. Het recept heb je al eens van ons gekregen.

Opscharrelen

Kortom, laat de eendjes en de ratten maar hun eigen (natuurlijke) kostje opscharrelen, en vergeet de biogas-vergister: geef ‘oud’ brood een tweede leven, als kostelijk voedsel voor mensen. Als ieder mens in ons land jaarlijks acht kilo van die 127 miljoen kilo weggegooid brood weet te redden voor menselijke consumptie, dan wordt er in Nederland geen kruimel brood meer weggegooid, of ‘teruggegeven aan de aarde’. Dat moet te doen zijn, lijkt ons.

Dora broodschotel tomaat en mozzarella klein

LEES MEER:   Er staan op onze site een heleboel recepten voor bereidingen met ‘oud’ brood. Hier in ieder geval een lekkere:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/broodschotel-met-tomaat-en-mozzarella/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Petra Leyten schreef:

    Als groot fan van Tante Dora en jarenlange consuminderaar, kan ik dit artikel alleen maar loven! Dat moslims hun oude brood niet weg mogen gooien, wist ik niet, daar ook meteen weer wat nieuws geleerd.
    Ik hoop dat ik zo vrij mag zijn om nog een lekkere verwerking voor oud brood te mogen voorstellen: knödels. In de oudere kookboeken te vinden en in het duitse taalgebied nog erg veel gemaakt. Ik heb op mijn website 2 recepten voor knödels staan: http://kookboek.famleijten.com/?s=kn%C3%B6del