DOE EENS WAT ANDERS MET CERVELAATWORST

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

n.

Dora cervelaatworst klein

Regelmatig zit er in het pakket van de Arnhemse Voedselbank cervelaatworst, het Hollandse broertje van de salami. Bovendien is cervelaatworst niet duur als je het zelf moet kopen.

Bij veel supermarkten kun je al een pond cervelaatworst kopen voor minder dan twee euro. En voor een paar duppies meer heb je zelfs ‘echte’ salami of chorizo van een redelijke kwaliteit. Reden genoeg om deze week eens te kijken naar alle dingen die je met cervelaatworst nog meer kunt doen, behalve het op brood leggen. Daarbij gaan we uit van een hele worst, al zijn plakjes vleeswaar ook te gebruiken. We doen het vandaag wat anders : we geven geen gedetailleerde recepten, maar suggesties van de mogelijkheden.

Dus, wat kun je allemaal met een stuk cervelaatworst beginnen? Hier wat tips:

kidney beans

Chili con carne

Vaak wordt chili con carne met gehakt gemaakt. Je kunt het ook met in blokjes gesneden cervelaatworst maken. Reken ongeveer 50 à 60 gram per persoon. Je kunt zelf de bonen inweken en koken. Maar een portje witte bonen in tomatensaus kun je heel goedkoop kopen, en het is een goede basis voor een chili.

Bak wat in reepjes gesneden sjalotten of ui, doe de in blokjes gesneden worst erbij, samen met chili con carne-kruiden en een theelepel sambal, eventueel wat knoflook, en in blokjes gesneden tomaat. Laat even doorpruttelen, giet dan de pot bonen en tomatensaus erbij en warm door. Klaar! Heel lekker met fijngesneden augurkjes erover.

alle soorten paprika zijn te gebruiken

alle soorten paprika zijn te gebruiken

Paprikasalade

Als je paprika’s roostert , van hun huidje ontdoet en in een vinaigrette doet, of een paprika stooft in een mengsel van azijn, olie en kruiderij, dan krijg je een lekkere salade. Als je wilt, is het een lekkere salade ‘erbij’. Maar je kunt er ook een maaltijdsalade van maken.

Snij daarvoor een stukje cervelaatworst in dunne reepjes, en meng de worst door de paprikasla. Zo eet je ook vlees. Met wat extra verse kruiden zoals peterselie en bieslook maak je alles nog lekkerder en gezonder. Maak de salade op op een mooie schotel, desnoods op een bedje van slabladeren en gegarneerd met een in partjes gesneden tomaat. Strooi er (geroosterde) pijnboompitjes over en serveer er stokbrood bij. Buikjes rond!

pasta

Pasta

Snij een kontje cervelaatworst in piepkleine dobbelsteentjes als bijlage in een pastasaus op basis van rijkelijk olie. Snipper een ui fijn en stoof die zacht en glazig in een ruime plas (olijf)olie. Doe de blokjes worst erbij en warm goed door. Tenslotte fijngehakte knoflook en een flinke hoeveelheid verse peterselie, plus en snufje zout en peper. Doe daar je pasta in en roer om. Geraspte kaas erover en serveren met een portie sla. Een compleet maal mét vlees.

Het mooie van cervelaatworst en die andere droge worsten als salami en chorizo is, dat je ze zo kunt eten, zonder koken of bakken. Je kunt de worst dus gemakkelijk door sla of rauwkost mengen, bijvoorbeeld door bonen of sommige groente uit potjes of blik. Het is zelfs beter om de worst niet te lang te verhitten. Maar door worststukjes door hete olie te roeren, neemt de olie een beetje van de pittige smaak van de worst over, en dat is een goede strategie.

Droge worst is zo duur als je hem zelf wilt maken. Je hebt kostelijke worsten die rustig zes euro kosten voor een paar onsjes. Maar in de goedkope supermarkt zijn ook droge worsten te koop voor nog geen twee euro per 500 gram. Die zijn natuurlijk niet zo superieur van smaak zoals de dure worsten. Maar ook zo’n goedkope worst kan de basis zijn van een maaltijd die net even anders is dan anders. En wat let je: vraag eens een salami voor je verjaardag! Dan wel vragen om een dure en heel erg lekkere. Afgesproken?

LEES MEER:  Met een eenvoudig stukje droge worst kun je mirakels lekker koken. Lees maar:Dora witte bonensalade

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/witte-bonensalade-met-chorizo/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...