DORA’S ENCHILADAS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 tante-dora-kookschrift

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vorige week bereidden we in de Voedselbankkeuken wraps met ei en zoetzure paprikareepjes. Tortillawraps zijn handige kookhulpjes, waarmee je gewone ingrediënten letterlijk in een bijzonder jasje kunt steken. Daarom vandaag weer een recept met tortillawraps: echte Mexicaanse enchiladas op de manier van Dora.

dora-enchiladas-a

Enchiladas zijn feitelijk niet meer dan opgerolde tortilla’s met een vulling van chili con carne, overbakken in de oven. Zeg nou zelf: dat KLINKT al lekker, of niet soms? Enchiladas zijn misschien wat bewerkelijker dan soep uit een blik, maar dan heb je ook wat. Ze zijn lekker, bevatten veel groente, zijn niet moeilijk te maken, en ze kosten niet veel. Waar wachten we nog op? Schorten voor!

Voor vier kleine of twee grote porties heb je nodig:

  • zes tortillawraps, doorsnede 20 centimeter
  • een blik zwarte- of kidneybonen, uitlekgewicht 240 gram
  • een kleine paprika van ongeveer 125 gram
  • een tomaat van ongeveer 100 gram
  • ui, totaal ongeveer 100 gram
  • een teentje knoflook
  • 200 gram gehakt of tartaar
  • 75 tot 100 gram geraspte kaas
  • chili con carne-kruiden
  • een theelepel paprikapoeder
  • een mespuntje (!) chilipoeder of een theelepel sambal
  • een theelepeltje tijm
  • eventueel zout en peper
  • olie om in te bakken

We bereiden de schotel in een rechthoekige ovenschaal, bijvoorbeeld een lasagneschaal.

Waslijst

Het lijkt een hele waslijst aan ingrediënten, maar in de praktijk valt het wel mee. Veel producten heb je vast al in de kast liggen, of kun je voor heel weinig geld kopen. Als je alles zelf moet kopen, ben je voor deze voedzame schotel ongeveer vier euro kwijt.

dora-enchiladas-1

Begin met het maken van de chili con carne. Snij de ui en de paprika alvast in niet te kleine stukjes en hak de knoflook fijn, dan staat dat al klaar. Dan komt het gehakt. Zet een koekenpan of hapjespan op een niet te hoog vuur, doe er olie in, en bak en prak het gehakt tot het droog, korrelig, en een beetje bruin is. Haal het vlees uit de pan en zet het even opzij. Daarna ga je verder met de paprika en de ui, die je in dezelfde pan bakt. Doe eventueel nog wat olie in de pan, en bak ze langzaam op een laag vuurtje, tot de paprika zacht en de uien een beetje bruinig zijn.

Kruiderij

Snij intussen de tomaat, en haal de bonen uit het blik. Doe de bonen in een vergiet en spoel de bruine drab eraf. Laat de bonen uitlekken. Zet de kruiderij alvast klaar, bijvoorbeeld op een schoteltje, dan hoef je je niet te haasten. Als de ui en de paprika gaar zijn, laat je de fijngehakte knoflook even kort meestoven. Dan gaan de kruiden erbij, die je ook even de hitte van de pan geeft, en daarna komt het rul gebakken gehakt er weer bij. Schep alles goed om. Dan voeg je de fijngesneden tomaat toe, plus een klein scheutje water.

dora-enchiladas-2

Zet het vuur laag en laat de chili con carne een minuutje of drie doorpruttelen. Dan gaan de uitgelekte bonen erbij. Nogmaals goed omscheppen en even laten doorwarmen. De chili con carne blijft zo redelijk droog. Dat is handig bij het inwikkelen in de tortilla. Proef of er nog zout en peper bij moet. Zet het vuur af.

Naad

Leg een tortillawrap op een plat oppervlak, en schep er een zesde van het chilimengsel op. Rol de wrap voorzichtig op, zonder hem te breken, en leg hem met de naad naar beneden in de ingevette lasagneschaal. Zo vul je alle zes de tortillawraps. Als het goed is, passen ze alle zes in de schaal. Je zult verbaasd zijn, hoeveel chili con carne in deze wraps past. Strooi nu de kaas erover. In sommige recepten gaat er eerst tomatensaus overheen, of is de kaas in een soort kaassaus verwerkt. In het recept van tante Dora strooien we alleen geraspte kaas. Maak de laag kaas niet te dik: het moet geen draden trekken. Druppel nog wat olie over de bovenkant van de schotel.

Schuif de lasagneschaal in de oven en bak de enchiladas een klein half uur op een redelijk hoge temperatuur. Kijk af en toe even, of de bovenkant bruin genoeg is, maar niet verbrand. Als de kaas gesmolten en de bovenkant bruin is, zijn de enchiladas klaar. Schep er twee of drie op een bord, en serveer er een komkommersla bij, bijvoorbeeld. Wel eerst even blazen, zei tante Dora altijd, anders verbrand je je mond aan de hete chili con carne-vulling. Eet smakelijk!

dora-enchiladas-3

VARIATIES:   Je kunt ook vegetarisch ‘gehakt’ gebruiken, en dat rul bakken. In plaats van wraps kun je ook hartige pannenkoeken vullen. Als je die zelf bakt, ben je iets goedkoper uit dan met in de winkel gekochte wraps.

LEES MEER:   Ook heel Mexicaans, heel goedkoop, vegetarisch en heel lekker tijdens het komende warme seizoen: gazpacho van komkommer:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/gazpacho-van-komkommer-koude-soep-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

You may also like...