‘DUTCH BABY’: EEN WOLK VAN EEN TOETJE

 UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dit zit niet in het wekenlijkse pakket

Dit zit niet in het wekenlijkse pakket

‘Dutch baby’ betekent letterlijk: ‘Hollandse baby’. Het is een nagerecht uit met name de Amerikaanse keuken. Waar de naam vandaan komt, is niet helemaal bekend. Misschien omdat het zo’n bol en gezond nagerecht is, blakend van smaak? Dutch baby is heel gemakkelijk te maken, met heel weinig (dure) ingrediënten, gewoon in een Hollandse oven.

Voor vier porties heb je nodig:Dora Dutch baby 4 klein

  • 125 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 3 eieren
  • een zakje vanillesuiker
  • 50 gram boter
  • een eetlepel citroensap
  • poedersuiker

Verder heb je een zware gietijzeren hapjespan nodig met een enigszins hoge rand en met een ijzeren handvat, of een ovenschaal, bijvoorbeeld een lasagneschaal. En een hele dikke ovenwant, want het wordt HEET!

Het recept is heel simpel. Meng de bloem, de melk, de eieren en de vanillesuiker goed door elkaar, desnoods met een garde. Het moet een glad beslag worden, zonder klontjes. Terwijl je aan het klutsen bent, zet je de ijzeren pan of de ovenschaal alvast in de hete oven. Die moet zeker tien minuten voorverwarmen.

Als de pan of schaal gloeiend heet is, stuur je alle kleine kinderen de keuken uit (want de schaal is nu echt heet: oppassen!), trekt goede ovenwanten aan, en haalt de schaal of pan uit de oven. Zet hem op het aanrecht  (het liefst op een houten plank of op de gaspit) en doe de helft van de boter erin. Als het goed is, zal de boter snel smelten, en als je het beslag erin giet, kan het langs de zijkanten al een beetje beginnen te borrelen.Dora Dutch baby 1 klein

Zet de pan of schaal nu snel terug in de hete oven. De Dutch baby moet twintig tot 25 minuten bakken als je hem lichtbruin wil, en een half uur als je hem lekker donkerbruin wil (zoals op de foto). Als je geen ruitje in jouw oven hebt, dan heb je veel pech, want je mag de ovendeur tijdens het bakken niet openen. Als je dat wel doet, zakt de baby in elkaar, en dan is alles mislukt. Geduld, het gaat echt wel goed.

Als je het gerecht na maximaal een half uur uit de oven haalt, zul je je ogen niet geloven: het plasje beslag in de schaal is enorm opgeblazen tot een puffy wolk baksel. Als het goed is, kruipt de Dutch baby zelfs enigszins over de rand. Je moet nu snel handelen, want het opgeblazen bouwsel van eieren, melk en meel zakt vrij snel in. Dat is niet erg, maar het is wel zaak om de Dutch baby snel en nog warm te eten. Zorg dus dat iedereen aan tafel zit om aan te vallen.Dora Dutch baby 2 klein

Haal de Dutch baby uit de pan of schaal. Als het goed is, gaat dat gemakkelijk. Zet, vlak voordat je het gerecht uit de oven haalt, de andere helft van de boter in de magnetron, en laat de magnetronoven ongeveer twintig seconden draaien, tot de boter gesmolten is.

Besprenkel het gebak eerst met de gesmolten boter, en daarna met een eetlepel citroensap. Citroensap is heel origineel, en echt heel lekker. Daarna gaat er een flinke sneeuwbui poedersuiker overheen. Snij de Dutch baby in punten, en eet! De buitenkant, en vooral de buitenrand is lekker knapperig, terwijl de binnenkant zacht en smeuïg is. Lekker, en echt heel anders dan een pannenkoek.Dora Dutch baby 3 klein

Een paar eitjes, wat meel en melk: dat hebben de meeste mensen nog wel in de koelkast, zelfs tegen het einde van de maand. Als je bedenkt dat een kilo meel een paar dubbeltjes kost en melk en eieren misschien een euro bij elkaar, dan kosten deze vier porties zalig eten niet veel meer dan een euro en wat losse centen.

LEES MEER:  De recepten van Zuinig met tante Dora houden altijd rekening met de krappe portemonnee. Gezinnen in de bijstand moeten immers van € 2,50 per dag rondkomen. Dat is lastig, blijkt telkens weer:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/eten-voor-250-euro-per-dag/beurs met geld

Ook een lekker toetje voor bijna niks:

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/tompouce-van-ontbijtkoek-met-appel/Dora tompouce ontbijtkoek klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...