EEN HIER VRIJWEL ONBEKENDE GROENTE : STENGELSLA

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag koken we met een onbekende groente, die soms ook in het pakket aangeboden worden. Want zoals in Arnhem zorgen vrijwilligersprojecten vaak voor extra aanvoer van verse groente. Zoals het project Stadslandbouw aan de Mooieweg in Arnhem-Zuid. Voor de vrijwillige tuinders is het vaak leuk om ook wat onbekende groente erbij te laten groeien. Dus vandaag een artikel over stengelsla een echte exoot tussen de groente. Met dank aan de zeer vele vrijwilligers van de tuinprojecten en bij de diverse voedselbanken.

Kijken we wat een tuinbouwproject aan de voedselbank kan leveren, dan krijgen we volgend lijstje.
lijstje-groente-voor-de-voedselbank
Naast gewone groene courgettes verbouwen ze ook gele courgettes. Een vorm die velen nog niet kennen. Snijbiet is ook al niet zo bekend en kan je met stelen in diverse mooie kleuren laten groeien. Gele sperziebonen zijn ook al niet zo bekend, meestal noemen we ze boterbonen en persoonlijk vind ik ze vaak lekkerder dan gewone sperziebonen ( zeker als je ze na-stooft met echte boter). En naast rode gewone bietjes ( die je nu zelf zult moeten koken – trouwens rauw geraspt zijn ze in een sla erg lekker), bestaan er ook licht rode en gele bietjes.  Gelukkig worden tegenwoordig tomaten in alle kleuren en soorten geteeld – maar dat is voor velen ook al even onbekend.

Dan is het ook niet verwonderlijk dat men ook nog echt onbekende groente aantreft. Stengelsla kan je zelfs niet een vergeten groente noemen, want het is hier eigenlijk nooit geteeld. Maar dat wil niet zeggen dat het niet lekker is.

stengelsla-planten

STENGELSLA

Stengelsla (Lactuca sativa var angustana) is een Aziatische slasoort. Daar wordt deze groente vooral geteeld vanwege de dikke stengels. Die worden geschild en gekookt gegeten als een soort asperges. Stengelsla vormt eerst een rozet, maar gaan na een tijdje snel de hoogte in. Hier vormt het uiteindelijk een bloeiwijze. De plant krijgt mooie lange bladeren, tot 70-80 cm lang. Deze zijn eetbaar maar steviger dan de gewone kropsla. De stengel verdikt zich snel en kan stevig uitgroeien. Men kan ze beter oogsten voor ze erg lang worden. 60 cm. vind ik ideaal. Alle blaadjes die er dan aanzitten kan men eten. De kleine frisse blaadjes gewoon rauw. De grotere bladeren kan men net als grote bladeren van bindsla heel of in stukjes stoven. En de stengel is eetbaar.

stengelsla-de-stengel Wel eerst goed schillen ( met een dunschiller) wat de bast bevat veel sap. Men kan de stengel zowel geraspt als in kleine stukjes gesneden rauw eten, maar ook koken ( in zijn geheel als asperge) of stoven en wokken. De smaak is als Romeinse bindsla . Licht nootachtig, zacht bitter. Gekookt smaakt stengelsla meer als asperge.

RECEPT

Stengelslasoep

met verse kaas erin

met verse kaas erin

  • 3/4 liter groentebouillon
  • Wat boter of olie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • Wat zwarte peper
  • Eventueel wat honing
  • 2 aardappels, geschild in blokjes
  • 1 stronk stengelsla met blad ( zonder wortel)
  • Wat zure room of verse kaas

Snij de ui fijn en smoor die zachtjes aan in de olie of boter. Voeg er de gemalen koriander en zwarte peper bij. Voeg als de ui glazig is de schoongemaakte knoflook in fijne schijfjes erbij. Voeg nu wat honing toe en glaceer de groente.

Voeg nu de groentebouillon ( die je natuurlijk zelf gemaakt hebt) toe en de aardappel in blokjes. Breng tot de kook en laat het zachtjes tien minuten sudderen.

In de tussentijd was je de stengelsla, haal de blaadjes eraf en leg de kleine frisse blaadjes apart.

Snij of breek de grote slabladeren in stukjes en voeg aan de bouillon toe. Schil vervolgens de stengel ban de stengelsla royaal ( de schil bevat veel witsap). En snij die in blikjes of julienne. Voeg die ook aan de soep toe . Breng weer tot de kook en laat de soep nog 5 minuten zachtjes garen. Sommigen maken nu de soep fijn met een blender, maar ik vind soep met wat structuur en stukjes lekkerder.

Haal de soep van het vuur, even proeven en eventueel nog op smaak maken met wat sambal, peper en zout. Dan een lepel zure room erbij en bestrooien met de kleine blaadjes.

Meer informatie over stengelsla: https://www.mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/stengelsla/

Stengelsla wordt bijvoorbeeld door het project Stadslandbouw aan de Mooieweg in Arnhem naast veel gewone groente voor de voedselbank geteeld. Wil je misschien zelf actief worden in een gezamenlijk tuinbouw project dan kan vrijwel overal in ons land. Want bijna overal zijn wel gezamenlijke projecten, waar je mee kunt werken. Even zoeken op internet of vraag in een buurtcentrum ernaar.stadslandbouw
Het Project Stadslandbouw aan de Mooieweg is in Arnhem-Zuid in de wijk Rijkerswoerd. Voor meer informatie kijk op www.stadslandbouwmooieweg.nl of bezoek een opendag.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...