HEERLIJKE KERSTKOEKJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

Dora kookpot kampvuur

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

kerst

Er zijn twee belangrijke tendensen die de laatste tijd steeds meer naar voren komen. Enerzijds overdaad en teveel. Alles moet kunnen en dan voor iedereen apart en nog veel ook. Het lijkt erg op alle reclame van de supermarkten voor gourmetten of  gezellig apart en veel keuze of hoe we nu weer met de kerstdagen moeten gaan eten. Een voordelig bakje zus, een voordelig bakje zo, speciaal voor Tante Jo wat vega hapjes , ja en ook voor Kees die gehaktballetjes, daar is hij zo dol op. En zullen die ook maar nemen , want die worden zo aanbevolen, die komen zeker van pas.  En zo stinken we er in en dan heb je in je goedheid iets moois te willen doen veel te veel aangeschaft, waarvan een deel met zekerheid in de groene of  grijze kliko beland.

De enige verstandige reactie op al dat veel is gepaste soberheid, maar wel samen. Misschien ben je wel gedwongen door die keus, maar dat betekent niet dat je er niets iets moois van kan maken.

Nu is gedwongen soberheid niet leuk. Trouwens niets waar je niet zelf voor gekozen denkt te hebben.  Maar met aanstaande kerst moet je goed voor jezelf en de jouwen zorgen en daarom zou je samen een sobere maaltijd met wat toeters en bellen op tafel kunnen zetten. Dus een soort overdaad waar je nu zelf voor gekozen hebt. Want hoe iemands situatie ook is, kiezen kun je altijd. En samen ergens voor kiezen is veel beter te pruimen.voedselbankrecepten header

De zoektocht naar een leuke kersteten begon met de lijst van de producten, die vaak in het pakket van de voedselbank te vinden is.

Iedereen kreeg een bakprodukt.  Wat ik me daar bij moet voorstellen weet ik niet echt.  Waarschijnlijk iets dat overgebleven is van de Sinterklaastijd.  Maar het zou leuker geweest als iedereen iets kreeg om zelf mee te bakken. Want zelf bakken is erg goedkoop, leuk om te doen, het ruikt dan lekker in huis en ten slotte smaakt het ook nog goed. Dat zou je iedereen moeten aanraden.  Dus bak iets voor kerst. Al zijn het maar simpele koekjes in een soort stervorm om aan de muur, voor het raam of in de kerstboom te hangen.

kerstkarnsjes 1

Koekjes van zandgebak:

  • 250 gram bloem
  • 150 gram margarine
  • 100 gram basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 1 ei
  • Wat grove suiker
  • 75 gram gehakte nootjes ( het liefst amandelschaafsel maar het kunnen ook stukjes ongezouten pinda´s  zijn.)

Werk in een koele keuken, als je dit deeg maakt ( dat geldt trouwens voor alle zandtaartdeeg en voor veel ander deeg).

Zeef de bloem in een kom. Voeg de fijngesneden koude margarine toe en de suiker & bakpoeder. Kneed met een koele hand hier een taai deeg van. Voeg op het laatst de geraspte schil van een citroen toe. Kneed alles verder tot een vast deeg. Is het deeg toch warmer geworden, verpak het deeg in folie en leg het een half uur in de koelkast.

Rol daarna met weinig bloem  het deeg uit tot een dunne lap op een met bloem bestoven werkvlak. Steek uit de lap rondjes met een steker of een glas. En steek uit het midden van deze rondjes nog een klein rondje. Snij met een mes kleine driehoekjes uit de rand, zodat je een soort ster krijgt. Van het overgebleven deeg maak je weer een plak deeg, rol die weer uit en ga zo door tot alles op is. Je kan van het laatste deeg natuurlijk uit vrije vormen maken of simpelweg vierkante koekjes eruit snijden.

Klop dan het ei los, eventueel met een lepeltje melk . En verwarm de oven 10 minuten voor op 175 °C.

Beleg een bakblik met bakpapier. Leg hier de koekjes op. Bestrijk de koekjes met losgeklopt ei. Bestrooi de koekjes met wat grove suiker en de gehakte nootjes.

Bak de koekjes in 10 tot 15 minuten lichtbruin. Rustig laten afkoelen.

Wil je ze ophangen , gebruik dan rood lint.kerstkransjes

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...