EEN SOORT RIJSTEVLAAI

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag maken we iets dat vaag herinnert aan de Limburgse rijstevlaai. ‘Een soort rijstevlaai’ dus, want we willen de Limburgers niet beledigen. Het gebak is wel lekker, en zeker niet moeilijk te maken. 

Neef Groen komt oorspronkelijk uit Limburg. Daar maken ze de echte rijstevlaai, wat overigens een arbeidsintensief karweitje is, waar je enige handigheid in moet hebben. De rijstevlaai-achtige taart die we vandaag maken, is helemaal niet moeilijk te maken en smaakt prima, bijvoorbeeld als warm dessert. Er zit kant-en-klare rijstepap in, dus laten we het bescheiden ‘een soort rijstevlaai’ noemen. Wie met een lepel kan roeren, kan ‘m maken.

dora-soort-rijstevlaai-1

Voor zes porties heb je nodig:

  • een beker rijstepap van 500 gram
  • drie eieren
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • een zakje vanillesuiker van acht gram
  • drie theelepels gewone suiker
  • boter om in te vetten

Verder heb je een ronde, van onderen dichte bakvorm nodig van ongeveer 25 centimeter doorsnede. Een antiaanbaklaag is handig, en de randen moeten hoog genoeg zijn om het rijzende gebak te kunnen bevatten.

Voorbereiding

De voorbereiding is simpel: neem een ruime schaal en voeg alle ingrediënten bij elkaar, met uitzondering van de boter. Roer de rijstepap, de eieren, het zelfrijzend bakmeel, de suiker en de vanillesuiker goed door. Een mixer is niet nodig, een lepel en een sterke arm is genoeg. Je zult zien dat het beslag dik wordt van het zelfrijzend bakmeel, en gelig van de eieren. Laat het beslag een kwartiertje rusten.

dora-soort-rijstevlaai-2

Boter de bakvorm in met boter en giet het dikke beslag erin. Dit gaat een half uur in een matig hete oven, totdat de bovenkant een beetje begint te bruinen. Haal de taart uit de oven, en laat ‘m een paar minuten afkoelen. Serveer warm, bestrooid met poedersuiker en cacao, met een spriets vloeibare honing erover, of met een bolletje slagroom of crème fraîche. Ook als de ‘rijstevlaai’ afgekoeld is, is ‘ie nog heel smakelijk. Je proeft de rijst, maar hij overheerst niet. Als je alles zelf moet betalen, kosten deze zes porties samen nog geen twee euro.

dora-soort-rijstevlaai-3

LEES MEER:   Voor wie zijn taart liever hartig en pittig Mexicaans wil:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/mexicaanse-tortillataart/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...