ERWTENPUREE MET MUNT (VEGETARISCH)

 UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

En daarbij zitten meerdere Engelse recepten, want Tante Dora is daar dol op, zoals volgende erwtenpuree.

Hier een simpel recept uit de Engelse keuken, dat ook andere volkeren zeker zal smaken. Bovendien is het een mooie gelegenheid om de vrolijk woekerende munt in jouw kruidentuintje een goede bestemming te geven. Als basis dienen doperwten uit blik of pot, en die zijn echt niet duur. Je kunt deze erwtenpuree onder andere serveren bij een stukje vlees, of bij een vegetarische burger, al dan niet in combinatie met frietjes.

Dora erwtenpuree 1

Voor vier porties heb je nodig:

  • een pot of blik doperwten, ongeveer 500 gram uitlekgewicht (hoe groener hoe beter)
  • een takje verse munt en een takje verse peterselie
  • een klontje boter
  • zout en peper

Verder heb je een blender of een pureerstaaf nodig.

Muntblaadjes

Doe de erwten met het vocht in een pan en verwarm ze op een zacht vuurtje tot ze goed warm zijn. Ze mogen niet koken. Giet de erwten af en doe ze met de muntblaadjes, de peterselie en het zout en de peper in een blender, of gebruik de pureerstaaf. Wees niet te zuinig met de munt en met de peper. Mix alles goed door elkaar, maar laat het gerecht wel enige structuur behouden. Een paar korreltjes hier en daar geven een lekkere bite.

Doe de puree terug in de pan, samen met een klontje boter. Warm alles door, totdat de boter opgenomen is en alle smaken in de erwtenpuree zijn getrokken. Proef of er nog wat zout of peper bij moet, en serveer. Zoals gezegd is deze smeuïge erwtenpuree lekker bij vlees en (vegetarische) burgers, maar ook bij een stukje gebakken vis. Wie alles zelf moet betalen en slim inkoopt, kan vier porties puree maken voor minder dan anderhalve euro.

Dora erwtenpuree 2

VARIATIES:   Je kunt ook erwtjes uit de diepvries nemen. Die zijn vaak wat groener en knapperiger dan erwten uit pot of blik. Diepvrieserwten moeten ongeveer vijf minuten zachtjes koken. Daarna is het recept zoals boven beschreven. Je kunt ook andere verse kruiden toevoegen, zoals bieslook en basilicum, en zelfs een klein teentje knoflook. Maar erwten puur met munt is heel klassiek.

LEES MEER:   Er staan veel recepten met erwten op Zuinig met tante Dora, zoals deze Mexicaanse kikkererwten:

MEXICAANSE KIKKERERWTEN MET PAPRIKA (VEGETARISCH)

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...