EXOTISCHE BONENCURRY MET ROOKWORST

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we van simpele bonen in chilisaus een nogal bijzonder smakende bonencurry. Pittig en toch heel gewoon, dankzij de gebruikte Hollandse rookworst. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Zowel vorige als deze week zit er rookworst in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Zeker in het winterseizoen is rookworst een vaak terugkerend item in de kratjes. Lekker in de stamppot of in de erwtensoep. Maar die typisch Hollandse worst laat zich ook heel goed verwerken in een meer exotisch gerecht. Wel met een Hollandse twist, natuurlijk. Zoals deze bonencurry met rookworst, met een heus Indiaas smaakje.

Voor vier porties heb je nodig:

• kidneybonen in chilisaus (twee blikken, samen 800 gram)

• 200 gram ui of sjalot

• twee knoflooktenen

• 250 gram gare rookworst

• een eetlepel currypoeder of kerrie

• twee theelepels sambal

• twee theelepels mosterd

• twee theelepels paprikapoeder

• een flinke theelepel gemberpoeder

• eventueel zout en peper

• als je hebt: twee theelepels citroensap, eventueel uit een flesje

• olie om in te bakken

De bereiding van dit gerecht is niet moeilijk. Ter voorbereiding snij je de ui in reepjes en hak je de knoflook fijn. Snij de rookworst in dunne plakjes. Het currypoeder, de sambal, de mosterd, het gemberpoeder en het paprikapoeder leg je ook alvast klaar op een schoteltje.

Uienreepjes

Bak in een niet te hete hapjespan de uienreepjes tot ze glazig en al een beetje bruin zijn. Voeg daar de knoflook bij en bak die een minuutje mee. Niet langer, want dan wordt de look bitter. Dan gaan het currypoeder en de andere kruiden erbij die je tien seconden de warmte van de pan geeft. Zo ontvouwen ze hun smaak beter.

Ten slotte gaan de kidneybonen met chilisaus erbij. We gebruiken de tomatensaus met chilismaak als de binding in dit gerecht. De saus is meestal een beetje flauw, en moet met sambal en eventueel nog wat zout worden opgepept. In de chilisaus zitten overigens specerijen die ook in het currypoeder zijn verwerkt. De smaken komen overeen en versterken elkaar nu. Ten slotte gaan de plakjes rookworst erbij. Met het citroensap rond je het geheel af. Schep de bonen, de uien, de worst en de kruiderij goed door elkaar en laat het gerecht enige tijd goed doorwarmen op een laag vuurtje. Proef of het zo lekker is, en voeg, indien nodig, nog zout en peper toe.

Serveer eventueel met fijngehakte augurk, of verfijn met een flinke eetlepel yoghurt als verfrissend aandachtspuntje. Je kunt deze curry serveren met rijst, er een bruine boterham bij eten, of de bonen zo puur op je bord scheppen. De smaak is zeker exotisch, maar de bonen en de rookworst geven het ook de vertrouwde smaak van thuis. Duur is dit gerecht niet. Voor vier royale porties betaal je rond de vier euro, als je het allemaal zelf moet kopen.

LEES MEER: De chapati’s voor bij de curry kun je gemakkelijk zelf maken:

ZELF CHAPATI’S ( platte broodjes) MAKEN VOOR JE CURRY

Dit vind je misschien ook leuk...