FRISSE TOMATEN- EN KOMKOMMERSALADE MET KIP EN BIESLOOKDRESSING

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Een bijzondere salade maken hoeft geen ingewikkelde poespas te zijn, en zeker niet veel geld te kosten. Heb je nog wat gebraden kipfilet over? Ligt er nog een tomaatje en een eind komkommer in de koelkast? En staat de bieslook al een beetje hoog in je kruidentuintje? Dan kun je eten!

dora-salade-kip-bieslook-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • drie à vier tomaten, samen ongeveer 300 gram
  • een stuk komkommer van ongeveer 300 gram
  • een stuk gebraden kip van de vorige dag, bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenschnitzel, ongeveer 150 gram
  • een halve of een kleine knoflookteen
  • een handje bieslook, gehakt ongeveer een eetlepel
  • twee eetlepels olie
  • een eetlepel wijnazijn, balsamico of andere azijn
  • zout en peper
  • pittige kaas

Dora bieslook

Begin met de voorbereidingen, bijvoorbeeld met de dressing. Als het goed is kun je op dit moment rijkelijk oogsten uit je bak met bieslook. Snij een aantal mooie stengels af en hak de bieslook heel fijn. Je kunt de sprietjes ook in een blender doen, maar gewoon goed blijven hakken met een scherp mes kan ook. Zorg dat je ongeveer een eetlepel gehakte bieslook hebt. Pers de knoflook uit, en doe die met de bieslook in een schaaltje en meng alles met een snuf zout en peper, en de olie en azijn. Laat dit maar even trekken.

Dunne vlokjes

Schil intussen de komkommer en snij de komkommer en de tomaten in dunne plakjes. Maak ze zo dun mogelijk, maar niet zo dun dat je quasi door de komkommerschijfjes heen kunt kijken. Snij de gebraden kip of kalkoen in smalle reepjes. Je kunt elke soort kipvlees gebruiken. Schaaf dunne vlokjes van een stuk harde kaas, zoals oude kaas of Parmezaanse kaas. Als je die (dure) kaassoorten niet hebt, dan doen dunne vlokjes belegen kaas het ook.

Nu gaan we de salade opmaken. Schik de tomaat en de komkommer een beetje artistiek op vier bordjes. Het hoeft niet mooi, maar het moet er wel leuk uitzien. Schik daar de reepjes kip overheen, ook enigszins creatief. Vlak voor het opdienen druppel je de dressing over alles heen, zodanig dat je de druppeltjes goed blijft zien. Ten slotte verdeel je wat van het kaasschaafsel over de sla, en garneert eventueel met een sprietje bieslook, voor de mooiigheid.

dora-salade-kip-bieslook-2

Voor een vegetarische variant kan je wat geroosterde pinda’s of blokjes tofu gebruiken.

Kijk, zo ziet een salade in een driesterrenrestaurant eruit! Als voorgerecht of als bijlage kun je hier goed mee voor de dag komen. En dat voor een bedrag van hooguit anderhalve euro voor vier porties, als je alles zelf moet betalen. Het voorjaar op je bord!

LEES MEER:   Je ziet, hoe handig een kruidentuintje kan zijn:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/maak-nu-een-kruidentuintje/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...