FRITTATA MET CHAMPIGNONS (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Frittata is een gerecht uit de Italiaanse armenkeuken. Italianen zijn meesters in het maken van lekker eten voor weinig geld, vaak van de restjes van de vorige dag. Je kunt een frittata letterlijk maken van de pasta en de groente- en vleesresten die je nog in de koelkast hebt liggen. De binding van de ‘taart’ komt van de eieren die je erover giet. Voor een frittata met champignons voor vier porties heb je nodig:

 • een bakje champignons van 250 gram
 • 100-150  gram gekookte aardappelen, bij voorkeur van de vorige dag
 • één grote ui of twee kleinere
 • een klein teentje knoflook
 • 5 middenmaat eieren
 • een bakje crème fraîche van 200 gram
 • ongeveer 100 gram geraspte, liefst pittige kaas
 • tijm, oregano, nootmuskaat, van alles een mespuntje, en zout en peper naar smaak
 • olie om in te bakken

Je hebt in totaal ongeveer 400 à 500 gram rauwe groente nodig. Maak de champignons schoon. Als ze klein zijn kun je ze heel laten, als ze wat groter zijn, snij je ze in redelijk grove stukken. Snij de ui in halve ringen, maak de knoflook fijn, en snij de aardappel eventueel in handzame brokjes. Houd alles redelijk grof, dat ziet er mooier uit als het gerecht klaar is.

Er zijn twee bereidingswijzen: de klassieke en de gemakkelijke. De klassieke gaat zo: doe olie in een vrij grote, vlakke pan (ongeveer 25 centimeter), het liefst met antiaanbaklaag. De pan wordt ook de bakvorm, dus het is zaak om daar rekening mee te houden. Zet het vuur op een matige hoogte. Bak de ui redelijk zacht, voordat je de champignons toevoegt. Als er vocht uit de paddenstoelen komt, dan ga je net zolang door met stoven tot het vocht helemaal is verdampt. Tegen die tijd zijn de uien en de champignonbrokken goed gaar. Voeg de aardappelstukjes en de knoflook toe, en laat ze een minuutje meewarmen. Voeg tenslotte de tijm, de oregano en de nootmuskaat toe.

Terwijl de groenten gaar stoven, kluts je de vijf eieren met de crème fraîche en wat zout en peper tot een beslag. Als de eiermassa glad is, schep je er de geraspte kaas doorheen.

Als de groenten gaar zijn, komt het beslag over de groente. Voordat je dat doet, zet je het vuur op de laagste stand. Giet de eieren over het gerecht, en schuif de groente met een houten lepel of spatel een beetje heen en weer, zodat het beslag zich overal over de bodem verdeelt. Doe een deksel op de pan, of doe er een velletje aluminiumfolie overheen. Bak alles ongeveer twintig minuten bij zeer lage hitte. De onderkant is klaar en gaar, als de bovenkant net gestold is en niet meer vloeibaar.

Dan doe je de frittata-truc: je legt een bord op de pan, of je gebruikt de deksel als keukenhulpje. Draai de pan ondersteboven (voorzichtig: heet!) en laat de frittata op het bord of de deksel glijden (vandaar die antiaanbaklaag). En dan van het bord of de deksel weer terug  in de pan, zodat je de bovenkant nog even kunt bakken. Doe dat ook op een laag vuur, ongeveer in vijf minuten. De frittata is ideaal, als de binnenkant nog een heel klein beetje zacht is, en niet te droog.

Het nadeel van de klassieke methode is, dat de frittata wel eens uit elkaar kruimelt bij het omkeren, zelfs bij ervaren frittatamakers. Op de foto zie je zo’n niet meer helemaal compacte frittata. Voor de smaak maakt het overigens niet uit. Maar een ernstig uiteenvallende frittata lijkt enigszins op een soort roerei met groente, en dat staat minder mooi op je bord.

Daarom is er een tweede, gemakkelijker methode. Daarbij doe je de gestoofde groente in een ingevette, dichte bakvorm, waar het beslag niet uit kan lopen. Je giet het eiermengsel over de groente uit, en zet alles in een redelijk hete oven. Na ongeveer 35 minuten baktijd is de frittata gaar en bruingebronst. En aan één stuk, zonder gekruimel.

Serveer op een mooie platte schaal en snij er vier punten van. Met sla of rauwkost is het een complete maaltijd. Je kunt de frittata-punten ook meenemen op een picknick, want koud smaken ze nog steeds prima.Dora frittata champignons

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. marja schreef:

  In vormpjes waar je de cupcake’s bakt gaat dat ook prima. Als je er dan een klein stukje bakpapier inlegt tijdens het bakken. Zo kan je het er makkelijk uit halen en zo verpakt meegeven in de lunchtrommel van man of kind. (Of van jezelf)