FROU FROU FRIVOLITEIT

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een troostrijk toetje van ouderwetse Frou Frou-koekjes. Voor als je ziek bent en toch wat lekkers wilt. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Neef M voelt zich deze week helemaal niet lekker. Vrolijk fluitend boven een dampend fornuis in de Dora-keuken uitgebreide maaltijden bereiden zit er even niet in. Komt wel weer. Maar zoals alle zieke mensen heeft hij wel een grote behoefte aan lekkere toetjes, als troost. Zelf gemaakt, maar niet te bewerkelijk. Zoals dit supersnelle puddinkje op basis van Frou Frou-koekjes van Verkade. Nostalgie in een schaaltje.

Dit dessert baseert op de gewoonte die vooral kinderen hebben, om koekjes met een laagje vulling ertussen uit elkaar te halen. Dan lik je de vulling van de ene helft, en eet vervolgens beide koekjes op. Het is natuurlijk de sport om beide koekjes heel te laten. Dat lukt niet altijd bij Frou Frou, omdat die erg goed aan elkaar gemetseld zijn. Maar met een beetje vingervlugheid moet het verregaand lukken.

Voor vier porties heb je nodig:

• 15 Frou Frou-koekjes

• 200 gram crème fraîche

• een eetlepel zwarte, sterke koffie

Het lospeuteren is het meeste werk. Gebruik een dun mesje om de koekjes van de vulling te wrikken. Wees niet bang: dat lukt lang niet altijd. Het is wel handig als je tenminste vier hele koekjes overhoudt voor de garnering. Als een koekje breekt, zet die dan apart, want die gaan later ook door onze Frou Frou frivoliteit.

Smaakmaker

Schraap de vanillevulling van de koekjes in een mengkom. Je zult zien, in vijftien koekjes zit best veel vulling. De vulling is de grote smaakmaker. Hele koekjes houd je apart, net als de gebroken stukjes. Doe nu de eetlepel koffie bij de vulling. Die onderstreept de enigszins koffie-achtige smaak van de Frou Frou, en zorgt ook een beetje voor kleur. Dan komt de crème fraîche erbij. Reken op een overvolle eetlepel per portie. Roer alles goed door elkaar en laat de pudding in wording even staan.

Intussen breek je de koekkruimels in niet te kleine brokjes. Die schep je door de crème fraîche, maar pas op het allerlaatste moment, vlak voor het serveren. Zo blijven de koekstukjes een beetje knapperig. Schep de massa in vier mooie schaaltjes en steek er een compleet koekje als garnering in. Opdienen maar, en smullen. Duur is deze frivoliteit niet. Wie slim inkoopt, is voor 35 cent per portie klaar. Neef M is er in ieder geval erg van opgeknapt.

VARIATIES:

Je kunt natuurlijk ook andere gevulde koekjes gebruiken, zoals Oreo. Zeker die laatste is er helemaal op gemaakt om gemakkelijk de vulling van de koekjes te scheiden. Maar Frou Frou is een beetje nostalgisch (van Verkade!), en daarom toch net even leuker dan het chocolade-met-vanille-koekje uit Amerika.

LEES MEER: Van ministroopwafeltjes kun je ook heerlijke (nostalgische) desserts maken:

KOEKJES-TOETJE MET DADELS

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *