GOOI NIETS VAN EEN BLOEMKOOL WEG!! , maak heerlijke BLOEMKOOLSOEP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

bloemkool

BLOEMKOOL MET EEN SAUSJE

Bloemkool is een vrij gemakkelijke groente om te koken. Vroeger zaten er vaak nog rupsen in de bloemkool, daarom zette men de bloemkool vooraf een uurtje in een emmer water met wat zout.

Je snijdt daarna de roosjes los van de stronk, kookt deze in niet te veel water met wat zout niet te lang, zelf vind ik 15 minuten al te lang. Maar dat is een kwestie van smaak. Vang het kooknat op, bindt dat met wat maïzena opgelost in koude melk en kook de saus in een paar minuten gaar. Op smaak maken met wat peper, zout en nootmuskaat of even iets anders kerriepoeder. Wat geraspte kaas smaakt heerlijk door de saus. Giet de saus over de gare bloemkoolroosjes.bloemkool met eenn papje

 

Bloemkoolsoep.  

Daarvoor moet je de stronk en de steeltjes van de bloemkool niet weggooien als je de bloemkool zelf kookt. Snij de harde stukjes van de stronk en de steeltjes en snij met een scherp mes de schil eraf. Snij alles in kleine stukjes.

Zet dit alles op met voldoende water dat alles onder water staat met wat bouillonpoeder. Of in  groentebouillon als je die zelf gemaakt hebt. Voeg twee ook in blokjes gesneden geschilde aardappels erbij. Na 15 minuten is de bloemkool gaar. Maak een papje van een glas melk en 15 gram maïzena. Meng dat bij de gepureerde bloemkool en het kooknat. Vul aan tot ongeveer 1 liter ( melk of bouillon of water).

Heb je nog wat gekookte bloemkoolroosjes over dan kan je die nu toevoegen.

Soep van het vuur af en wat gehakte kervel of bieslook er over. Een lepel yoghurt smaakt er ook lekker in.

bloemkoolsoep

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Haantje79 schreef:

    Als je een bloemkool met veel bladgroenten eraan hebt, kun je de bladeren als roerbakgroenten gebruiken. Smaakt prima en lekker goedkoop.