GEHAKTBALLETJES (met of zonder vlees) IN ZOETZURE SAUS

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag bereiden we voor kant-en-klare gehaktballetjes een exotische saus, waardoor ze ineens serieus eten worden. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Ze zitten opvallend vaak in het pakket van de Voedselbank: gebraden, kant-en-klare gehaktballetjes of snackballetjes. Soms zijn ze op z’n Hollands gekruid, soms ook exotisch en pittig. Er is natuurlijk niks mis mee, als je die lekker ’s avonds op de bank voor de televisie opsmikkelt, met een bakje mosterd erbij. Tante Dora heeft echter nagedacht over de vraag, hoe je met die gare sudderballetjes een serieuze maaltijd kunt bereiden. Het antwoord kwam in de vorm van een pittige zoetzure saus van paprika en ui.

Voor vier porties heb je nodig:

  • 400 gram kant-en-klaar gegaarde gehakt- of snackballetjes (tegenwoordig zelfs vegetarisch te koop)
  • 200 gram paprika
  • 100 gram ui of sjalot
  • een of twee knoflooktenen
  • een theelepel sambal
  • een afgestreken eetlepel suiker
  • een eetlepel azijn
  • een theelepel maïzena
  • zout en peper
  • boter of margarine om in te stoven

Bovendien heb je een pureerstaaf of een blender nodig.

Gele saus

Begin met het schoonmaken en in kleine stukjes snijden van de ui en de paprika. Wij gebruikten een gele paprika, waardoor je een mooie gele saus krijgt. Met een rode paprika wordt de saus rood, en met een groene groen. Verhit een klontje boter in een wok- of hapjespan, en stoof daarin de ui en de paprika samen op een niet te hoog vuur. In ongeveer tien minuten moeten beide groenten gaar en zacht zijn. Voeg tot slot de fijngehakte knoflook toe, en stoof die een minuutje mee.

Schep of giet de groente in een blender of in een hoge mengbeker. Doe daar de sambal, de suiker, de azijn en zout en peper bij. Voeg een bekertje water toe (ongeveer 2 deciliter), waarin je een volle theelepel maïzena hebt opgelost. De maïzena gaat voor een betere binding zorgen. Zet de blender aan of laat de pureerstaaf zijn werk doen. Als het goed is, krijg je uiteindelijk geen zalvige saus, maar een saus met kleine stukjes.

Doe de saus terug in de hapjespan en breng ‘m op een laag vuurtje langzaam aan de kook. Als die een minuut of wat zacht geprutteld heeft, dan ontstaat er vanzelf een lichte binding. Doe daar nu de balletjes in. Warm de gehaktballen door, en serveer saus en balletjes bijvoorbeeld bij rijst.

Exotisch

Door de mild zoetzure smaak worden de gewone snackballetjes opeens een exotisch maal. Als je de ballen van de Voedselbank krijgt, dan is deze maaltijd helemaal voordelig. Maar ook als je alle ingrediënten zelf moet aanschaffen, is dit geen duur eten. Voor vier porties ben je hooguit drie euro kwijt. Zonder vlees iets meer. En in de saus zit maar liefst drie ons groenten verwerkt. Ook niet te versmaden.

VARIATIES:   Natuurlijk kun je de balletjes ook zelf maken. We wilden alleen laten zien wat je met enigszins vage producten kunt doen, die regelmatig in het pakket van de Voedselbank zitten. Je ziet: een bijzonder sausje doet wonderen. Ook voor de vleeslozen onder ons zijn er mogelijkheden: er bestaan ook vegetarische balletjes. Die kunnen net zo goed als de balletjes mét vlees.

LEES MEER:   Nog een saus, waar je alle kanten mee op kunt:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/hartige-appelmoessaus/

Dit vind je misschien ook leuk...