GEKARAMELLISEERDE WITLOF MET HONING EN TIJM

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Witlof is eigenlijk het hele jaar een goedkope groente. Niet iedereen kan de bittere smaak waarderen, ondanks de gezonde vitamientjes die er in deze groente zitten. Daarom vandaag een heel andere benadering van witlof, die veel van onze lezers vast heel smakelijk vinden. Enigszins zoete witlof met bruine randjes: waarom probeer je het niet een keer?

dora-gekaramelliseerde-witlof-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • drie of vier struikjes witlof, samen ongeveer 500 tot 600 gram
  • een flinke klont boter of margarine, ongeveer twee eetlepels
  • een eetlepel vloeibare honing
  • twee theelepels gedroogde tijm
  • zout en peper
  • een scheutje water

Ontdoe de witlof van de beschadigde bladeren aan de buitenkant, en spoel de struikjes af onder de kraan. Dep ze droog met keukenpapier. Snij de struikjes in achten (eerst doormidden, dan nog een keer doormidden, en daarna nog een keer). Als er veel harde kern in zit, snij je dat er grotendeels uit. Doe dat met enige precisie, zodat het overblijvende deel van de stronk de bladeren nog enigszins bij elkaar houdt. Als er af en toe een los blaadje bij zit, dan is dat niet erg.

Hapjespan

Smelt de boter in een koekenpan of hapjespan, het liefst met een antiaanbaklaag. Zet de pan op een niet te hoog vuur. Als de boter heet is, doe je de witlofreepjes in de pan. Laat de groente maar even liggen en bakken. Je wilt niet roerbakken, maar karamelliseren. Daar horen bruine randjes bij. Wel af en toe omkeren. Na ongeveer zeven minuten moet je duidelijk kunnen zien dat de groente enigszins bruin is, uiteraard zonder zwart te worden.

dora-gekaramelliseerde-witlof-2

Voeg de honing, de tijm, zout en peper en het scheutje water toe. Een ‘scheutje’ is in dit geval echt een scheutje water, geen plens. Keer de lof nog eens goed om, zodat de groente met de honing en de kruiderij bedekt wordt. Het vocht moet hierna helemaal verdampen (en intussen de groente verder garen), en het mengsel van honing en kruiden moet enigszins in de lof stoven. Dat duurt ongeveer zeven minuten.

Gaar

In principe is de gekaramelliseerde witlof nu gaar en klaar. Het smaakt een beetje zoet door de honing, maar ook door het bakken. Witlof eens heel anders. Serveer de gekaramelliseerde witlof met stokbrood en plakjes vleeswaar (rauwe ham, bijvoorbeeld), als een bijzondere lunch. Of geef de witlof als groentebijlage bij een kaasschnitzel of een stukje vlees.

dora-gekaramelliseerde-witlof-3

Duur is deze groenteschotel niet. Als je slim inkoopt, ben je voor vier personen iets meer dan een euro kwijt. En een bijzondere eetervaring rijker!

LEES MEER:   Je kunt witlof ook goed rauw als salade eten:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/witlofsalade-met-oosterse-dressing-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wil schreef:

    Leuk recept, ga ik vandaag meteen proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *