GEMBERCRÈME MET ZACHT ZOMERFRUIT (ZOALS BRAMEN)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Regelmatig zitten er erg veel kant-en-klare toetjes in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Best lekker, maar in de keuken van tante Dora jeuken dan de vingers om zelf een lekker toetje te maken. Met weinig suiker, veel smaak, en echte vitaminen en mineralen. En heel gemakkelijk te maken, zoals deze gembercrème met bramen.

Voor vier porties heb je nodig:

  • een beker crème fraîche van 200 gram
  • vier bolletjes stemgember
  • vier theelepels van de gembersiroop
  • een mespuntje kardemompoeder
  • een draaitje versgemalen peper
  • vers zomerfruit, zoals bramen

Twee redenen

Over het fruit: we gebruiken hier bramen om twee redenen. Ze zijn nu rijp en worden goedkoop in de supermarkt aangeboden. Maar als je een beetje je ogen openhoudt, dan kun je zelf gratis bramen in het wild plukken. Bramen hebben opvallend weinig last van hitte en droogte. Op sommige verwilderde landjes groeien ze graag en goed. Maar je kunt natuurlijk ook blauwe en rode bessen gebruiken, of zelfs late aardbeien.

We beginnen met de gembercrème. Snij de vier bolletjes stemgember in kleine friemeltjes en voeg ze toe aan de crème fraîche, gevolgd door vier theelepels gemberstroop. Meer zoetigheid is niet nodig. Draai een korte slag aan de pepermolen en voeg het mespuntje kardemom toe. Je zult merken dat deze smaken prima bij de gember passen. Roer alles heel goed om.

Eigenlijk is het moeilijkste al klaar. Schep de crème in vier schaaltjes, en druk er her en der bramen of bessen in. Dat ziet er ook nog leuk en zomers uit. Je kunt dit toetje versieren met een takje munt of zelfs met een koekje, maar het hoeft zeker niet. Heel zomers, heel fris, en heel goedkoop. Zelfs als je alles moet kopen, ben je voor vier porties niet meer dan anderhalve euro kwijt. Als je de bramen zelf plukt, kost alles minder dan een euro.

LEES MEER:   Even wat belangrijke informatie over wildplukken in de natuur:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/wildplukken-gratis-eten-uit-de-natuur/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Marielouise schreef:

    Nooit gemaakt maar het lijkt me heerlijk.