GEPIMPTE LEVERPASTEI OP TOAST

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen

Wat is er Hollandser, dan die kleine blikjes leverpastei voor op de boterham? Een beetje saai ook, misschien? Doe er wat aan, en pimp die duffe leverpastei tot een heftig dingetje voor op een toastje, of op de crackers die al eerder in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zaten. Als een hip voorgerecht, of als hapje bij de borrel. Duur is het niet, zelfs als je het allemaal zelf moet kopen. En het kan zelfs vleesloos, zie het einde van dit bericht.

Dora leverpastei toast

Voor vier personen heb je nodig:

  • drie blikjes leverpastei, samen ongeveer 150 gram, of andere paté
  • 150 gram sjalot of (rode) ui
  • 75 gram rozijnen
  • een wijnglas rode wijn, ongeveer 15 centiliter, of gewoon water
  • een volle theelepel bouillonpoeder of een derde bouillonblokje
  • een flinke klont boter
  • als kruiderij: een volle theelepel tijm, drie jeneverbessen (als je hebt), een laurierblad, eventueel een kruidnagel
  • een theelepel suiker of honing
  • zout en peper

Luxere paté

Je kunt gewone leverpastei uit een blikje gebruiken, of op zoek gaan naar een eventueel afgeprijsde, enigszins luxere paté. Eigenlijk is leverpastei een simpele vorm van paté, allebei gemaakt met lever. Drie blikjes huismerk leverpastei in een krimpfolietje kosten samen iets meer dan een euro. Voor een paar duppies extra heb je net iets meer, bijvoorbeeld Ardenner paté bij de goedkope supermarkt. Wat wij vandaag eigenlijk maken, is een lekker bijlage bij de pastei, die we erdoorheen mengen.

Begin een beetje tijdig met de bijlage. Die moet ten minste een uur heel zachtjes pruttelen, en daarna afkoelen. Iets voor de ochtend dus. Snij de ui in rustieke reepjes en spoel de rozijnen. Doe de ui, de rozijnen, de boter, het bouillonpoeder, de kruiderij, de suiker of honing, en het zout en peper samen in één keer in een pannetje, het liefst een pan met een antiaanbaklaag. Giet de wijn erbij, plus een flinke scheut water. Als je liever geen alcohol gebruikt, gebruik dan alleen water.

Dora leverpastei

Zet alles op een heel laag vuurtje, en laat de ingrediënten ten minste een uur, en liever nog wat langer pruttelen. Roer regelmatig om. Na enige tijd kookt het vocht in. Let daar op, want het mag niet helemaal droogkoken. Voeg eventueel een extra scheut water toe. Pas aan het eind van de bereiding, als de uien en de rozijnen helemaal zacht zijn, laat je het meeste vocht verdampen. Zo blijft er een smeuïg, enigszins dikkig sausje over. Proef of het pittig genoeg is, en kruid eventueel bij. Wees niet zuinig met de peper.

Afgekoeld

Als de bijlage is afgekoeld, vis je er het laurierblad uit. De jeneverbessen zijn waarschijnlijk helemaal stuk gekookt. Meng het rode prutje vervolgens in een schaal door de leverpastei. Klaar! Je kunt een boterham roosteren en het daarop draperen, of deze gepimpte paté op een toastje of crackertje smeren. Je zult proeven: dit is geen saaie Hollandse leverpastei meer. Dit is een culinaire belevenis! Of iets dat daar verdraaid veel op lijkt. Lekker bij een drankje, tijdens een zwoele avond op je balkonnetje, of bij de picknick. Een portie voor vier personen hoeft niet meer dan anderhalve euro te kosten.

VEGETARISCHE ALTERNATIEF: Er zijn meerdere vegetarische versies van leverpastei te koop en blikjes met vega-smeersels. Die kan je allemaal met dit recept aardig oppeppen.

LEES MEER:   Ook lekker op een toastje (en heel goedkoop): hartige tomatenjam:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/hartige-jam-van-tomaten/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...