GEPOCHEERD EI IN DE MAGNETRON

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

 gepocheerd ei

Tante Dora weet dat haar neven soms gerechten heel anders bereiden. Haar neef Groen houdt niet van magnetronovens. Als hij een ei pocheert, dat doet hij dat op de ouderwetse manier, in een pannetje kokend water met azijn. Maar Tante Dora vindt het best handig om in haar magnetron een ei te pocheren.

Toch is het geen minderwaardig recept. Juist omdat het klassieke pocheren van een ei enige handigheid vergt, zullen weinig mensen deze kookkunst beoefenen. Terwijl een gepocheerd ei best heel chique is, en de bezuinigende mens even het gevoel kan geven ook mee te doen met de grote, rijke wereld.

Dit is een recept voor een lunchgerecht met gepocheerd ei, met (rauwe) ham op toast. Voor elke portie heb je nodig:

  • een geroosterde boterham
  • een plakje (rauwe) ham of kipfilet of een ander plakje vlleswaar
  • boter of margarine om te smeren
  • een medium ei
  • peper en zout, eventueel wat fijngehakte peterselie of bieslook
  • water

Voor het ei heb je een magnetrongeschikt kommetje nodig, bijvoorbeeld een dessertschaaltje, en een schoteltje als afdekking.

Begin met het roosteren van de boterham. Als die enigszins afgekoeld is, besmeer je het toastje met boter of margarine, en leg je er een plakje vleeswaar op.

Nu de grote truc: het pocheren van het ei. Let goed op, want als je het niet goed doet, dan ontploft het ei in de magnetron! Dat is niet gevaarlijk, maar je moet de magnetron daarna wel helemaal van binnen schoonmaken.

Breek het ei in het schaaltje. Daarna laat je er voorzichtig (!) wat water bij lopen, tot het schaaltje ongeveer driekwart vol is. Het eiwit en het eigeel moeten zo goed mogelijk onder het water zitten. Heel belangrijk: prik met een cocktailprikker, een tandenstoker of de scherpe punt van een klein mesje drie gaatjes in de dooier. Daardoor kan het ei niet ontploffen.Dora gepocheerd ei 2 klein

Leg een schoteltje op het schaaltje, en zet het met het ei in de magnetron. Stel de oven in op halve sterkte (belangrijk!), en laat het ei een minuut draaien. De halve sterkte zorgt er ook voor dat het ei niet knalt, en vooral dat de dooier zacht blijft. Controleer het resultaat. Het eiwit moet net aan gestold zijn.

Als het eiwit na een minuut in de magnetron nog doorschijnend is, dan zet je het nog een keer terug en laat het tien seconden op halve sterkte draaien. Controleer weer. Als het eiwit nog niet gaar is, doe je het ei desnoods nog tien seconden in de magnetron. Voorzichtig: het eiwit moet net aan gestold zijn, dan is het eigeel nog een beetje zacht, zoals het hoort. Als het ei klaar is, schep je het uit het bakje en laat het even uitlekken op een keukenpapiertje. Leg het warm op de toast met ham, en strooi er peper, zout en eventueel gehakte verse peterselie of bieslook over.Dora gepocheerd ei klein

Nou, ziet dat er lekker uit, of ziet dat er lekker uit? Met mes en vork eten, want als het goed is, loopt het eigeel heerlijk over alles heen. Hmmm! Luxe eten, gemakkelijk gemaakt.

 

LEES MEER:  Enige weken geleden presenteerden we een heerlijk en eenvoudig gerecht: shakshuka, dat ook met eieren werd gemaakt. Let op de overeenkomsten:

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/shakshuka-vegetarisch/Dora shakshuka 1 klein

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *