GEROERBAKTE SPERZIEBONEN, CHAMPIGNONS EN SPEKREEPJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

dora-kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen. 

 

Om de aanstaande herfst welkom te heten, en omdat de sperziebonen de komende weken goedkoop zijn, maken we vandaag een herfstige roerbakschotel met sperziebonen. Het is niet moeilijk, als je maar niet alles tegelijk in de pan gooit. Je moet het een beetje plannen. Voor vier porties heb je nodig:

dora-sperzieboontjes-champignons-1

  • 500 gram verse sperziebonen
  • 300 gram champignons
  • 300 gram magere spekreepjes
  • 200 gram ui of sjalot
  • een flinke teen knoflook
  • peper, zout, nootmuskaat en een mespuntje tijm
  • een klein beetje olie om in te bakken

Tien minuten

Maak de sperziebonen schoon, breek ze, als dat nodig is, in tweeën en was ze. Zet de sperziebonen op in water met een beetje zout en eventueel een mespuntje suiker. Kook de bonen beetgaar in tien minuten. Tien minuten, geen minuut meer! Giet ze af in een vergiet en spoel ze af met koud water. Daardoor stopt het gaarproces, en blijven ze knapperig. Laat de bonen uitlekken. Je kunt dit gerecht niet maken met bonen uit blik, die zijn te zacht gekookt.

Zet de spekreepjes alvast op in een wokpan of een hoge hapjespan, het liefst met een antiaanbaklaag. Doe er eventueel een drupje olie bij. Zet het vuur niet te hoog, en laat ze langzaam bruin en knapperig worden. Als de spekjes klaar zijn, haal je ze uit de pan en doet ze in een schaaltje. Door het spek even te laten staan, wordt het nog knapperiger. Terwijl het spek uitbakt, snij je de ui in reepjes en maak je de champignons schoon. Wij konden goedkoop aan grotchampignons komen, maar witte champignons zijn ook oké. Snij de paddenstoelen in grove plakjes en snij de knoflook fijn.

champignons

Als de spekreepjes uit de pan zijn gehaald, zet je het vuur goed hoog. Als het spekvet een beetje begint te roken (!) dan doe je er de grof gesneden champignons in. Blijf voortdurend roeren, anders verbranden ze. Het is even spannend, maar als je het vuur te zacht zet, dan bakken ze niet, maar stoven in hun eigen vocht. Dat wil je niet. Als de paddenstoelen zacht zijn en zichtbaar gebakken, dan doe je ze in een schaal en zet ze even opzij.

Middenstand

Nu gaat het vuur weer lager, op een middenstand. Voeg eventueel nog wat olie toe. Bak de stukjes ui tot ze zacht en bruin zijn. Dan doe je de gebakken champignons erbij, en de beetgare sperzieboontjes. Schep goed om, bak alles enige minuten door, en voeg tot slot de fijngehakte knoflook toe. Bak de knoflook even mee, maar zeker niet te lang, anders verbrandt hij en wordt hij bitter. Tenslotte komt de krokante spek erbij. Zet het vuur nu laag en voeg de kruiderij toe: peper, eventueel wat zout (denk aan het zoute spek!), nootmuskaat en een mespuntje tijm.

Als alles goed doorgewarmd is, kun je serveren. Je zult proeven dat alles knapperig maar gaar is, en een baksmaakje heeft. Je kunt deze herfstige groenteschotel serveren met aardappels, of er lekker brood bij eten. Maar het is ook een ideale schotel om eens een dag geen koolhydraten te eten. Ook zonder bijlagen is deze schotel behoorlijk vullend. Je zult gegarandeerd na twee uur geen trek krijgen.

dora-sperzieboontjes-champignons-2

Als je de ingrediënten vandaag niet in jouw voedselbankpakket vindt, dan kun je ze ook heel goedkoop kopen. Wie slim inkoopt, serveert dit royale seizoensgerecht voor vier personen voor nog geen drie euro.

VARIATIES:   Je kunt deze schotel ook vegetarisch klaarmaken als je vegetarisch spek gebruikt. Dat is wat sneller gaar, houd daar dus rekening mee met de bereiding. In principe kun je het spek vervangen door om het even welk vegetarisch of halal alternatief, maar de rooksmaak is er wel erg lekker in. Je kunt in dat geval rooksmaak toevoegen met rookzout of zogenaamd ‘vloeibaar rook’, dat veganisten veel gebruiken.

voedselbankrecepten header

Dit recept is al eerder in de serie voedselbankrecepten van Tante Dora  geplaatst. Dora Besparen geeft regelmatig recepten die met weinig geld iets lekkers op tafel geeft.

You may also like...

1 reactie

  1. Anita Jambers schreef:

    En bak nog een restje gekookte aardappelen mee en je hebt een volledige maaltijd !