GEROOSTERDE INDIASE GROENTEN UIT DE OVEN (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In het kookschrift van tante Dora staan regelmatig recepten voor curries. De Indiase keuken weet heel goed hoe je eenvoudige ingrediënten kunt combineren met bijzondere kruiden en specerijen, om heerlijke exotische maaltijden te bereiden. Meestal staan de recepten bol van de groenten, maar bevatten relatief weinig vet, en dikwijls ook geen vlees.

Dora Indiase groenten 1

Vandaag maken we geen curry, maar een geroosterde groenteschotel uit de oven. Maar we gebruiken wel een aantal typisch Indiase kruiden, om het gerecht een heel aparte smaak te geven. Uiteraard is het wel handig dat je een aantal oosterse specerijen in je voorraadkast hebt staan. Maar zoals je weet: tante Dora moedigt je steeds van harte aan om goed voor je kruidenrekje te zorgen. Op die manier kun je eenvoudige en goedkope ingrediënten toch steeds een nieuwe, spannende smaak geven.

Voor vier porties heb je nodig:

 •  een grote paprika, ongeveer 150 gram
 • een grote (rode) ui, ongeveer 150 gram
 • een grote aardappel (of twee kleinere), ongeveer 150 gram
 • een teentje knoflook
 • anderhalve eetlepel tomatenpuree
 • een theelepeltje gemalen komijn (djintan)
 • een theelepeltje gemalen korinader (ketoembar)
 • twee theelepels gemalen kurkuma of geelwortel (koenjit)
 • een half theelepeltje of een mespuntje chilipoeder (voorzichtig: pikant!)
 • zout en peper
 • twee eetlepels olie (geen olijfolie)
 • twee eetlepels water

De groente wordt bereid in een van onder dicht bakblik of een ovenschaal.

Marinade

Maak eerst de marinade, waarin de groenten worden geroosterd. Doe daarvoor twee eetlepels olie en twee eetlepels water in een ruime schaal. Doe daar vervolgens de tomatenpuree, de djintan, de ketoembar en de koenjit, de gemalen chili en wat zout en peper bij, en roer alles goed om. Zo ontstaat een kruidige, enigszins rode olie, waarin we de groenten gaan roosteren. Proef even, of het je zo bevalt.

Dora Indiase groenten 2

Snij de ui, de paprika en de aardappel in niet te kleine stukken. De groente moet op je bord nog herkenbaar zijn en enigszins een bite hebben. Doe de groenten in de schaal met de marinade en schep alles door elkaar. Laat de groenten ten minste vijf minuten staan en roer intussen een paar keer om. Je kunt nu alvast het water voor de rijst opzetten, bijvoorbeeld. Als je wilt, kun je de knoflook alvast fijn snijden of uitpersen, maar hij wordt pas aan het einde toegevoegd, om verbranden te voorkomen.

Niet te dik op elkaar

Maak de oven redelijk heet. Doe de gemarineerde groenten in het bakblik of in de ovenschaal. Zorg ervoor dat de groenten niet te dik op elkaar liggen. Hoe dunner de laag, hoe beter de groenten roosteren. Een schaal met een antiaanbaklaag is wel handig. Zet de schaal in totaal veertig minuten in de oven. Je moet regelmatig omroeren, volgens het volgende schema: na tien minuten schep je alles een keer om, en na twintig minuten de tweede keer, en na ongeveer 35 minuten de laatste keer. Tegen die tijd zijn de groenten gaar, en beginnen te karamelliseren in de tomatenpuree, de olie en de kruiden. Als het zover is, schep je er de knoflook doorheen, en laat alles nog vijf minuten verder garen.

Dora Indiase groenten 3

De groenteschotel kan geserveerd worden. Je kunt de groente met vlees en rijst serveren, of alleen met rijst als je vegetarisch wilt eten. Als je vegetarisch eet, kun je eventueel wat cashewnoten door de groente scheppen, voor een extra portie vitaminen. Proef maar: heel Indiaas, maar ook weer eens wat anders dan die eeuwige curries. Niet moeilijk te maken, hartstikke lekker, en heel goedkoop, zelfs als je alle ingrediënten zelf moet kopen.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...