GEVULD TURKS BROOD (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Gevuld brood is in de landen rondom de Middellandse Zee een heel gewoon gerecht. Je kunt brood vullen met van alles, ook met simpele restjes groente en vlees en wat kaas. Vandaag maken me een eenvoudig lunch- of voorgerecht, gebaseerd op oer-Hollands afbakbrood en Hollandse kaas.

Dora Turks brood 1

Voor vier porties heb je nodig:

  • een plat Turks afbakbrood
  • een half bosje lente-uitjes (ongeveer 150 gram)
  • twee kleine of één grote tomaat (ongeveer 150 gram)
  • een teentje knoflook
  • 100 gram Goudse kaas, bijvoorbeeld jong belegen
  • olie om in te bakken
  • peper en zout

Langer in de oven

We gebruiken afbakbrood, omdat dat iets langer in de oven kan blijven, zonder te verbranden. Zo krijgt de kaas de tijd om te smelten. Begin met het plat doormidden snijden van het brood. Dat is best een lastig karweitje, want het is belangrijk dat de bovenkant heel blijft. De bovenhelft wordt later weer als een soort deksel bovenop de onderkant geplaatst. Neem dus even de tijd en doe het zorgvuldig, in plaats van snel.

Nu beginnen we aan de vulling. Maak de lente-uitjes schoon en snij ze in ringetjes. Maak een scheutje olie heet in een koekenpan, en bak daarin de lente-uitjes tot ze zacht zijn. Zet de pan weg en laat alles een beetje afkoelen. Snij de tomaat in zo dun mogelijke plakken. Hoe dunner hoe beter. Rasp de kaas op een grove rasp. Je kunt ook geraspte kaas uit een zakje gebruiken. Plet de knoflook een beetje, en wrijf het teentje over het brood van de onderste helft, dat daardoor een vleugje knoflook krijgt. Je kunt de teen daarna weggooien.

Dora Turks brood 2

Beleg de bodem met de dunne plakjes tomaat, verdeel daar de gebakken lente-uitjes over, en breng alles op smaak met wat peper en zout. Daarna verdeel je de geraspte kaas erover. Leg nu de bovenkant van het platte brood, de ‘deksel’ op de onderste helft, en druk alles voorzichtig aan. Volgens de afbakinstructies moet je de oven voorverwarmen. Doe dat nu niet, dan kan de kaas langzaam smelten. Schuif het gevulde Turkse brood voor twintig minuten in de oven. Dat is ruim tien minuten meer dan nodig is om het brood af te bakken.

Knapperig

Na twintig minuten bakken is de bovenste korst knapperig, en de kaas is gesmolten. Leg het brood op een snijplank en verdeel het met een scherp mes in vieren. Jammie, dat ziet er lekker uit! De gesmolten kaas trekt mooie draden, en als je er een hap van neemt, proef je ook de lente-uitjes, de knapperig gebleven tomaten en het vleugje knoflook. Heel exotisch, met Hollandse ingrediënten. Met een beetje sla erbij heb je een zeer behoorlijk lunchgerecht, of zelfs een lichte maaltijd, voor erg weinig geld. Als je alles zelf moet kopen, dan kost dit gevulde brood voor vier minder dan twee euro.

Dora Turks brood 3

VARIATIES:   Je kunt zelf naar hartenlust variëren, ook met vlees, met champignons en andere groenten. Kaas is er wel lekker in, omdat het zo mooi smelt. Maar ook zonder smeltkaas kun je prima een gevuld Turks brood afbakken.

LEES MEER:   Afbakstokbrood kan de basis zijn voor smakelijke en goedkope minipizzaatjes:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/minipizzaatjes-van-afbakstokbrood-vegetarisch/

voedselbankrecepten header

Dit recept is al eerder in de serie voedselbankrecepten van Tante Dora  geplaatst. Dora Besparen geeft regelmatig recepten die met weinig geld iets lekkers op tafel geeft.

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...