GOEDKOPE TIRAMISU VAN BITTERKOEKJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dit is een voedselbank recept uit de eerste periode dat Tante Dora en haar neven recepten maakten geschikt voor het voedselbankpakket uit de regio Arnhem van die week.

bitterkoekjes

Opeens heb je een zakje bitterkoekjes in jouw pakket zitten. Je ziet het niet zitten om de hele week bitterkoekjes bij je thee te eten. Maar je staat wel open voor een avontuurlijk dessert met een exotisch tintje. Dan is dit een prima recept voor jou. Bovendien raak je die goedkope beker vanilletoetje met slagroom uit het pakket van vorige week ook een keer kwijt. En dat restje likeur dat al drie jaar in de kast staat en dat niemand meer drinkt.

Voor een lasagneschaal tiramisu, goed voor vier à zes porties, heb je nodig:

  • bitterkoekjes, voldoende om de bodem van de lasagneschaal te bedekken (ongeveer 250 gram)
  • een klein kopje sterke koffie
  • als je dat wilt en als je geen kinderen mee laat eten: dat restje drank dat je nog ergens hebt staan, bijvoorbeeld Grand Marnier, rum of cognac, ongeveer een eetlepel
  • een bekertje vanilletoetje met slagroom à 200 gram
  • een bakje mascarpone à 250 gram
  • cacaopoeder

Eigenlijk moet je voor de traditionele tiramisu eerst een zabaglione maken: een soort custard van eigeel en suiker. Als je dat wilt, mag je een zabaglione maken, maar in dit snelle en goedkope volkskeukenrecept vervangt de beker vanilletoetje met slagroom de custard. Kostenpost, als het per ongeluk niet in jouw voedselpakket zit: 19 cent bij de Coop.

Mascarpone is een zuivelproduct, bereid uit lichte room. Het is dus niet zo onbeschrijfelijk vet als sommige mensen beweren. Vroeger was mascarpone nogal prijzig, maar tegenwoordig kost een bakje van 250 gram slechts € 1,09 bij de Aldi.

Bedek de bodem van de lasagneschaal met een laag bitterkoekjes. Je hoeft de tiramisu niet te bakken, dus je hoeft de schaal niet in te vetten. Traditioneel wordt tiramisu bereid met een bodem van lange vingers. Die hebben het voordeel dat ze een enigszins rechthoekige vorm hebben, waardoor je ze strak naast elkaar kunt leggen. Bitterkoekjes zijn rond, en dat vraagt enige aanpassing.

Bijvoorbeeld door de bodem zoveel mogelijk met ronde bitterkoekjes te bedekken, en de resterende ruimtes te vullen met op maat gesneden stukjes koek. Je kunt overigens ook andere koekjes gebruiken, zoals eierkoeken en zelfs stevige cake. De koekjes moeten enigszins sponsachtig zijn, maar niet meteen tot prut uiteenvallen als je ze met koffie en drank besprenkelt.

Zet een espressokopje sterke koffie, laat die enigszins afkoelen en sprenkel die gelijkmatig over de koekjeslaag. Doe hetzelfde met de sterke drank. Het vocht wordt niet binnen een seconde opgenomen, dus het ziet er aanvankelijk wat nat uit. Maar met enig geduld zul je merken dat alles uiteindelijk in de koekjes gezogen wordt. Daarom is het verstandig om tiramisu enige tijd van tevoren te maken. Dan hebben koffie en drank rustig de tijd om in de koek te trekken.

Dora tiramisu 1

Meng de mascarpone en de vanillevla door elkaar. Proef of het zoet genoeg is, en voeg eventueel nog wat (vanille)suiker toe. Zo krijg je een tamelijk dik mengsel, dat zich mooi gelijkmatig laat uitsmeren over de koekjesbodem. Zorg ervoor dat het de hele bodem bedekt, dus ook in de hoekjes en langs de randen goed aansmeren.

Ten slotte komt het laagje cacao. Gebruik een zeef en doe daar het cacaopoeder in. Als je geen cacao hebt, kun je ook Nesquik  gebruiken, of gemalen chocoladereep. Tik tegen de zeef en laat zo het cacaopoeder over de pudding sneeuwen. Niet te zuinig, hoor! Zo, de snelle en goedkope tiramisu is klaar.

Hoe goedkoop? Als je alles zelf moet kopen, exclusief het restje drank, dan komen de ingrediënten op ongeveer € 2,50. Als je er zes porties van maakt, is dat ongeveer 40 cent per portie. Kom daar maar eens om, bij de kant-en-klare  tiramisu uit de supermarkt.  Bovendien is het een handig dessert als je vrienden te eten krijgt. Want de tiramisu wordt alleen maar lekkerder als je hem enige tijd laat staan. Je kunt hem dus een dag van tevoren maken. Waarschuwing: tiramisu hoort niet in een afslankdieet!

Dora tiramisu 2

 LEKKERE & EENVOUDIGE GERECHTEN OP DORA BESPAREN

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...