GROENTEFLAPJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Al eerder gaf Tante Dora tips wat te doen met een paar plakjes bladerdeeg dat vergeten in de diepvries of koelkast ligt.

Ook deze week lagen er na het weekend nog wat plakjes kant-en-klaar bladerdeeg in het vriesvak. En er lagen wat restjes groenten in zakjes en bakjes in de groentelade. Tijd om groenteflapjes te maken! Met een beetje kaas en voor de liefhebber wat vlees als ham maak je van wat restjes een lekker voorgerecht of een voedzame lunch, al dan niet met een bakje sla.

Dora groenteflapjes 1

Wat betreft de groenten: er lagen restjes bleekselderij, een blad spitskool, een stevig sjalotje, enige champignons en een winterwortel. Maar het kunnen ook andere, het liefst een beetje stevige groenten zijn, zoals diepvrieserwtjes, wat preiringen of zelfs een aardappel. Voor vier porties heb je in totaal 150 gram rauwe groenten nodig. Dat zijn ongeveer zes eetlepels rauwe groente die, eenmaal bereid, ongeveer vier eetlepels gare groenten opleveren. Hier de ingrediëntenlijst voor de vier groenteflapjes die onze keuken werden bereid:

  • vier plakjes kant-en-klaar bladerdeeg, diepvries
  • twee plakjes vleeswaar of niet (als kipfilet of ham naar eigen keus)
  • 50 gram kaas, het liefst een beetje pittig
  • twee champignons
  • een plukje bleekselderij
  • een halve, niet te grote winterwortel
  • een blad spitskool
  • een sjalotje
  • een half teentje knoflook
  • peper, zout en een mespuntje tijm
  • boter om in te stoven
  • losgeklopt ei of een beetje melk om de flapjes mee te bestrijken

Haal de velletjes bladerdeeg een uur van tevoren uit de vriezer, en laat ze ontdooien. Snij alle groenten in kleine stukjes en doe ze in een kom. Hak de knoflook fijn of pers ‘m uit en zet apart, bijvoorbeeld op een schoteltje. Zo, de bereiding kan beginnen.

Een beetje knapperig

Zet een bakpan of een hapjespan op een niet te heet vuur en doe er een klontje boter in. Als de boter net aan heet is, doe je de groente in de pan. Laat alles rustig stoven en roer regelmatig om. Pas tegen het einde voeg je de knoflook toe. Die bak je maar een paar tellen mee, anders verbrandt ‘ie. De groente is klaar als de ui en de kool glazig zijn, maar nog wel een beetje knapperig. Voeg naar smaak zout, peper en een mespuntje tijm toe. Zet het vuur af.

Rasp de kaas en snij de twee plakjes vleeswaar in reepjes. Roer de kaas en naar keuze wat vlees door de enigszins afgekoelde groenten. Neem een plakje bladerdeeg en bedek één helft diagonaal met het groentemengsel. Een eetlepel zal genoeg zijn, maar maak het bergje niet al te hoog. Zorg er ook voor dat de randen vrij van groente blijven. Vouw het flapje nu diagonaal dicht, zodat er een driehoekig kussentje ontstaat.

Dora groenteflapjes 2

Druk de randen tegen elkaar. Dat gaat gemakkelijk, als het goed is. Als je moeite hebt om het deeg te laten plakken, kun je de randen bevochtigen met water. Druk de randen aan met de tanden van een vork, zodat alles goed dicht zit. Leg de vier flapjes op een ingevet bakblik, of op een bakplaat met een antiaanbaklaag. Doe er met een keukenkwast een beetje losgeklopt ei of wat melk over. Daardoor gaan de flapjes glanzen en worden ze bruiner.

 Complete maaltijd

Zet de groenteflapjes in een redelijk hete oven, en bak ze in ieder geval ongeveer twintig minuten. Kijk dan even naar het resultaat. Als de flapjes nog wat bleek zien, laat je ze nog enige minuten langer bakken. Als ze lekker bruin zijn, dan zijn ze klaar. Laat de groenteflapjes even afkoelen (heet!), en serveer ze warm, bijvoorbeeld met sla of rauwkost. Door de kaas en de ham is het een complete maaltijd, die ook nog eens opvallend lekker is, ondanks zijn bescheiden uiterlijk. Wat groenteresten, een uitje en wat overgebleven plakjes bladerdeeg: wat kost dat nou! Echt een recept van tante Dora dus.

Dora groenteflapjes 3

VARIATIES: Natuurlijk kun je deze groenteflapjes ook vegetarisch bereiden. Laat bijvoorbeeld de vleesreepjes weg en voeg wat meer kaas toe. Voor het vlees kun je ook halal vleeswaar gebruiken, zoals in stukjes gesneden halal runderworstjes.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...