GROENTESCHOTEL MET EI UIT DE OVEN (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag bereiden we een luchtige en vetarme combinatie van groenten en eieren. Ideaal om het oliebollenvet rond de taille te doen wegsmelten. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

De klanten van de Arnhemse Voedselbank hebben vandaag in ieder geval een stevig toetje: oliebollen! Gewoonlijk belanden seizoenslekkernijen zoals pepernoten en chocolade paashazen pas weken later in de kratjes van de Voedselbank. Maar een oude, keiharde en muffe oliebol: dat lust niemand meer. Dan maar in de eerste week na Oud en Nieuw. Zo’n stevig toetje vraagt om een lichte maaltijd. Zoals deze groenteschotel met ei uit de oven, die vitamientjes en smaak mooi met elkaar combineren.

Voor vier porties heb je nodig:

• zes eieren

• 125 gram sla (wij gebruikten zachte botersla)

• 50 gram ui of sjalot

• 150 gram tomaat

• 75 gram geraspte kaas

• zout, peper en nootmuskaat

• een theelepel gedroogde tijm

• olie om in te vetten

Je hebt een platte ovenschaal nodig, bijvoorbeeld een lasagneschaal.

Knapperig

Het aardige van deze schotel is, dat alle ingrediënten er in eerste instantie rauw in gaan. Lekker vers en lekker knapperig. De voorbereiding is niet moeilijk, de oven doet het meeste werk. Begin met voorbereiden door de kaas te raspen. Was de sla om het zand te verwijderen. Laat de sla goed uitlekken, en dep hem desnoods droog met wat keukenpapier. Was de tomaten, snij ze doormidden en pulk de zaadjes en de smurrie eruit. Ook de tomaten moeten zo droog mogelijk zijn. Snij de tomaat in kleine blokjes.

De ui hak je in piepkleine snippertjes. Omdat de ui of sjalot rauw in het gerecht gaat, moet je vermijden dat je straks op een groot stuk rauwe ui bijt. Snij de sla in fijne reepjes. Wij gebruikten zachte botersla, maar je kunt natuurlijk ook ijsbergsla gebruiken, of slamix uit een zakje. Doe de kaas, de fijngesneden ui, de sla en de tomaatblokjes in een mengkom en schep alles goed door elkaar. Daarna gaat het groente-kaasmengsel in de goed ingevette lasagneschaal. Verdeel alles evenwichtig over de bodem.

Mixer

Nu de eieren. Breek ze in een mengkom en voeg zout, peper, nootmuskaat en tijm toe. Je kunt alles luchtigjes door elkaar klutsen, maar het wordt pas echt luchtig, als je de eieren opklopt met een mixer. In de keuken van tante Dora gebruiken we daarvoor uiteraard een met handkracht aangedreven mixer. Ga door met mixen, totdat er een redelijk dikke schuimlaag op het eiermengsel ligt. Dat duurt drie tot vijf minuten met de mixer. Het ei wordt daardoor veel luchtiger.

Giet de opgeklopte eieren gelijkmatig over de groenten, zodat ze overal tussen de groenten zakken. Er hoeft geen vet of kaas overheen. De schotel gaat een niet te hete oven in, en wordt 25 tot 30 minuten gebakken. Kijk af en toe even, want ei en groenten mogen bovenop best een beetje bruin worden, maar niet zwart blakeren. De eimassa moet stollen en gaar worden. Schud er af en toe even aan: als er nog beweging in zit, dan is het ei nog niet gestold.

Luchtig

Kijk eens aan: een luchtige ‘taart’ van ei en groenten, bijna zonder toegevoegd vet en zonder bloem of ander zetmeel. Heel puur, heel lekker en heel gezond. Ideaal als lunchgerecht, eventueel met nog wat extra sla erbij. Of als volwaardige maaltijd met een stevige oliebol als toetje. Het is een ideaal gerecht om restjes in te verwerken. Zelfs als je alles zelf in de winkel moet kopen, ben je niet meer dan twee euro kwijt, voor vier porties.

LEES MEER: Je kunt met sla prima koken:

SLASTOEMP MET EIEREN

Dit vind je misschien ook leuk...