VLEESROLLETJES MET PITTIGE KAAS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Kortgeleden hadden we een recept van zelfgemaakte kaaskoekjes, uit het Kookschrift van tante Dora. Heel toepasselijk, want het seizoen van de lekkere hapjes en drankjes bij de warme kachel breekt langzamerhand weer aan. Nu kun je voor de lekkere trek een familiezak chips opentrekken, maar dat kan elke dag nog. We willen je met het simpele recept van vandaag vooral aanmoedigen om eens iets interessanters op de snackschaal te toveren. Interessanter en gezonder. Bijvoorbeeld gemakkelijk te maken hamrolletjes met pittige kaas.

dora-hamrolletjes-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 125 gram schouderham, bij voorkeur in rechthoekige plakken
  • 100 gram kruiden roomkaas
  • twee flinke zoetzure augurken
  • als je hebt: een aantal sprieten verse bieslook
  • peper
  • cocktailprikkertjes

De voorbereiding is simpel. Was de bieslook, als je hebt. In de kruidenpotten van tante Dora komt de jonge bieslook al weer op: ideaal voor dit gerecht. Snij de augurken in de lengte in dunne repen. Nu kun je beginnen.

dora-hamrolletjes-2

Leg een plak ham op een vlakke ondergrond en smeer er een gelijkmatig laagje kruidenkaas op. Niet te dik. Maal er verse peper over, extra zout is niet nodig. Beleg de ingesmeerde plak in de lengte met enige reepjes augurk en bieslooksprieten, niet in het midden, maar langs een lange zijkant. Daar begin je de plak op te rollen. Zo komen de bieslook en de augurk precies in het midden van de rol.

Regelmatige afstanden

Prik de rol op regelmatige afstanden vast met een aantal cocktailprikkers. Waarschijnlijk heb je er aan vijf genoeg. Snij de opgerolde ham met een scherp mes in vijf gelijke partjes, zodanig dat er steeds een cocktailprikker in het midden zit. Maak zo alle hamplakken klaar. Leg de hamrolletjes met prikker op een mooi bord of op een mooie schaal, en serveer. Lekker bij de borrel. Wie alles zelf moet betalen, is voor deze schaal met lekkers iets meer dan anderhalve euro kwijt.

dora-hamrolletjes-3

VARIATIES:   Zoals gezegd: dit is een suggestie. Je kunt de met kruidenkaas besmeerde hamplak ook beleggen met zoetzure paprikareepjes, in repen gesneden gedroogde dadels, of dunne sprieten sla-ui. Het gaat vooral om het basisidee.

ANDERS en VEGA: Natuurlijk kan je deze vleesrolletjes ook goed maken met vegetarisch plakjes vleeswaar. En bij de Turkse winkel of Halal slager worden ook diverse vleeswaar-soorten verkocht.Zeker een goede basis voor deze vlotte snack.

LEES MEER:   Ook lekker als hapje: tapas van rookworst. Lekker Hollands en toch bijzonder:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/zomerse-tapas-van-rookworst/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Bouk schreef:

    Oh dat ziet er lekker uit zeg! En zo makkelijk te maken. Ik maak vaak hamrolletjes met monchou. Ik maak de monchou lekker smeuig en smakelijk met kerriepoeder, fijn gesneden uitje en verse bieslook en beetje koffiemelk. Alles prakken, op de ham smeren en smullen maar! Kost ook niet zoveel… en doet het goed op feestjes.