HARTIGE TIRAMISU

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

‘Gewone’ tiramisu is een zoet nagerecht met lange vingers als bodem, met daarop onder andere mascarpone, een beetje drank en koffie, en cacao. Het wordt zonder oven bereid. De hartige tiramisu die we vandaag maken gaat wel de oven in, en heeft bruine boterhammen als bodem. Een lekker en voedzaam gerecht, dat weinig kost, en dat eenvoudig te bereiden is.

Dora hartige tiramisu 1

Voor vier porties heb je nodig:

  • bruine boterhammen
  • een tomaat
  • een teentje knoflook
  • 150 gram geraspte kaas
  • 75 gram in stukjes gesneden ham
  • een bekertje crème fraîche van 200 gram
  • twee eieren
  • lekker veel verse kruiden, zoals bieslook, peterselie en/of basilicum
  • peper, zout en nootmuskaat
  • olie om de bakvorm in te vetten

Voor de bereiding van het gerecht gebruikten we een lasagne-schaal van 20 x 25 centimeter.

Vet de ovenschaal in met olie. Beleg de bodem vervolgens met bruine boterhammen. Snij het brood desnoods een beetje bij, tot de bodem aaneengesloten bedekt is. Je hoeft de korstjes er in principe niet af te snijden. Plet een knoflookteentje, en wrijf er de boterhammen mee in. Het gerecht hoeft niet dik naar knoflook te smaken, maar een vleugje is wel lekker. Als de bodem ingewreven is, gooi je het teentje weg.

Dora hartige tiramisu 2

Meng in een schaal de crème fraîche, de eieren, de fijngesneden ham en 100 gram (iets meer dan de helft) van de geraspte kaas. Het moet een aangenaam smeuïge massa worden. Snij de verse kruiden fijn en doe die er ook bij. Hoe meer kruidig groen erdoor, hoe lekkerder het wordt, dus pluk met ruime hand uit je bak met tuinkruiden. Dan roer je er zout, peper en nootmuskaat doorheen. Wees niet zuinig met de peper.

Massa

Verdeel de massa gelijkmatig over de bodem van bruin brood. Strooi er de overgebleven kaas overheen. Snij de tomaat in niet te dunne plakken, en verdeel die over de schotel. Die gaat in een redelijk hete oven, waar het gerecht een half uur in moet blijven. De kaas bovenop moet een beetje bruin zijn, en de plakjes tomaat gaar en zacht.

Je kunt deze hartige tiramisu warm eten, maar het gerecht smaakt vooral lauw erg goed, of op kamertemperatuur. Dan is de vulling bovenop wat steviger, en toch nog romig. Met een lekkere pluk sla erbij eet je de hartige tiramisu als lunchgerecht of als een kleine maaltijd.

Dora hartige tiramisu 3

VARIATIES:   Door de ham weg te laten, wordt de hartige tiramisu vegetarisch. Je kunt de ham eventueel vervangen door nootjes. Deze week zaten er cashewnoten in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Die smaken er erg lekker in, en zitten bovendien van onder tot boven boordevol vitaminen en mineralen. Geroosterde pijnboompitjes zijn ook lekker, en geven een bijzondere bite.

LEES MEER:   Er zijn heel veel manieren om oud brood te hergebruiken in prima gerechten. Tante Dora doet acht suggesties:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/acht-manieren-om-brood-te-redden/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...