HARTIGE WORTELTAART (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Winterwortelen zijn bij uitstek winterkost. Maar de oranje lummels hoeven niet per se altijd in de hutspot te verdwijnen. Er zijn ook interessantere recepten. Zoals deze hartige worteltaart, die met heel weinig (goedkope) ingrediënten gemaakt kan worden. Hoofdbestanddeel zijn uiteraard wortels. Maar liefst een pond wortels gaat in deze taart voor vier. Dat is 125 gram groente per portie. En met de calorieën valt het ook wel mee. Om over de lage prijs maar helemaal te zwijgen.

dora-hartige-worteltaart-1

Voor vier porties heb je nodig:

 • 500 gram winterwortelen
 • 125 gram kaas of geraspte kaas
 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • twee eieren
 • 100 gram crème fraîche (een half bekertje)
 • een theelepel gemalen komijn (djintan)
 • een theelepel sambal
 • peper en zout
 • olie om in te vetten

Wij gebruikten een van onderen dicht bakblik van 25 centimeter doorsnede.

Winterwortels

Als je kaas aan een stuk gebruikt, rasp die dan eerst op een grove rasp. Houd 50 gram apart om over de taart te strooien. De rest komt binnenin de taart. Maak de wortels schoon en rasp ze eveneens op een grove rasp. Doe de wortel en de kaas bij elkaar in een mengkom en schep alles goed door elkaar. Blijf goed doorscheppen en mengen. Doe de eieren en de crème fraîche erbij, gevolgd door de sambal, de djintan en het zelfrijzend bakmeel. Voeg pas aan het eind peper en zout toe, dan trekt de wortel minder vocht. Als het goed is, heb je, na flink omscheppen, een min of meer dikkig beslag.

dora-hartige-worteltaart-2

Vet de vorm in met olie, en verdeel de wortelmassa gelijkmatig over de bodem. Als het goed is, dan is de laag beslag iets meer dan een duim dik. Zo wordt de wortel goed gaar. Verdeel de achtergehouden geraspte kaas over de bovenkant en zet de taart in een tamelijk hete oven. Na ongeveer 35 minuten is de hartige worteltaart klaar. De kaas bovenop is gesmolten en bruin, de wortel zelf is gaar, en de kaas binnenin de oranje taart is gesmolten en trekt draden.

Kwart punt

Schep een kwart punt op een bord, en serveer die met wat sla, bijvoorbeeld de rauwkostsalade die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit. Het is een lekker lunchgerecht, of een complete maaltijd. Zoals gezegd: deze worteltaart bestaat voor het grootste deel uit wortel, en dus uit groente. De gemalen komijn versterkt de natuurlijke smaak van de wortel, en door de sambal heeft het gerecht een flinke bite.

dora-hartige-worteltaart-3

Duur is deze worteltaart niet, zelfs niet als je alles zelf moet kopen. Als je slim inkoopt dan ben je hooguit twee euro kwijt voor deze vier porties.

VARIATIES:   Je kunt natuurlijk ook vlees toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van stukjes ham of restjes gebraden kip van gisteren. Een versnipperd lente-uitje of een handje verse peterselie voegen eventueel extra smaak toe.

LEES MEER:   Nog een hartig recept, waarvan je het hartige niet meteen verwacht: hartige tomatenjam:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/hartige-jam-van-tomaten/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Bieke schreef:

  Wat mij ook lekker lijkt is de taart bakken zonder de kaas erop, na 30 minuten champignons en/of tomaten en de achtergehouden kaas erop, dan nog 10 minuten afbakken. Wordt het meer een pizza. Ik ga het uitproberen dit weekend. Bieke

 2. Lisa Plonski schreef:

  Besparen jullie ook op inkt?
  Het letterype mag best wat donkerder 😉