HARTIGE WORTELTAART (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag bakken we een hartige worteltaart. Dat is weer eens wat anders dan hutspot! Vlees zit er niet in. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

voedselbankrecepten header

Winterwortelen zijn bij uitstek winterkost. Maar de oranje lummels hoeven niet per se altijd in de hutspot te verdwijnen. Er zijn ook interessantere recepten. Zoals deze hartige worteltaart, die met heel weinig (goedkope) ingrediënten gemaakt kan worden. Hoofdbestanddeel zijn uiteraard wortels. Maar liefst een pond wortels gaat in deze taart voor vier. Dat is 125 gram groente per portie. En met de calorieën valt het ook wel mee. Om over de lage prijs maar helemaal te zwijgen.

dora-hartige-worteltaart-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram winterwortelen
  • 125 gram kaas of geraspte kaas
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • twee eieren
  • 100 gram crème fraîche (een half bekertje)
  • een theelepel gemalen komijn (djintan)
  • een theelepel sambal
  • peper en zout
  • olie om in te vetten

Wij gebruikten een van onderen dicht bakblik van 25 centimeter doorsnede.

Winterwortels

Als je kaas aan een stuk gebruikt, rasp die dan eerst op een grove rasp. Houd 50 gram apart om over de taart te strooien. De rest komt binnenin de taart. Maak de wortels schoon en rasp ze eveneens op een grove rasp. Doe de wortel en de kaas bij elkaar in een mengkom en schep alles goed door elkaar. Blijf goed doorscheppen en mengen. Doe de eieren en de crème fraîche erbij, gevolgd door de sambal, de djintan en het zelfrijzend bakmeel. Voeg pas aan het eind peper en zout toe, dan trekt de wortel minder vocht. Als het goed is, heb je, na flink omscheppen, een min of meer dikkig beslag.

dora-hartige-worteltaart-2

Vet de vorm in met olie, en verdeel de wortelmassa gelijkmatig over de bodem. Als het goed is, dan is de laag beslag iets meer dan een duim dik. Zo wordt de wortel goed gaar. Verdeel de achtergehouden geraspte kaas over de bovenkant en zet de taart in een tamelijk hete oven. Na ongeveer 35 minuten is de hartige worteltaart klaar. De kaas bovenop is gesmolten en bruin, de wortel zelf is gaar, en de kaas binnenin de oranje taart is gesmolten en trekt draden.

Kwart punt

Schep een kwart punt op een bord, en serveer die met wat sla, bijvoorbeeld de rauwkostsalade die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit. Het is een lekker lunchgerecht, of een complete maaltijd. Zoals gezegd: deze worteltaart bestaat voor het grootste deel uit wortel, en dus uit groente. De gemalen komijn versterkt de natuurlijke smaak van de wortel, en door de sambal heeft het gerecht een flinke bite.

dora-hartige-worteltaart-3

Duur is deze worteltaart niet, zelfs niet als je alles zelf moet kopen. Als je slim inkoopt dan ben je hooguit twee euro kwijt voor deze vier porties.

VARIATIES:   Je kunt natuurlijk ook vlees toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van stukjes ham of restjes gebraden kip van gisteren. Een versnipperd lente-uitje of een handje verse peterselie voegen eventueel extra smaak toe.

LEES MEER:   Nog een hartig recept, waarvan je het hartige niet meteen verwacht: hartige tomatenjam:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/hartige-jam-van-tomaten/

You may also like...

1 Response

  1. Bieke zegt:

    Wat mij ook lekker lijkt is de taart bakken zonder de kaas erop, na 30 minuten champignons en/of tomaten en de achtergehouden kaas erop, dan nog 10 minuten afbakken. Wordt het meer een pizza. Ik ga het uitproberen dit weekend. Bieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *