HEEL GEMAKKELIJKE PRUIMENTAARTJE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

dora-pruimentaart-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 125 gram kant-en-klare muffinmix
  • vier pruimen
  • een halve deciliter olie en een halve deciliter water
  • boter
  • poedersuiker

Wij gebruikten een springvorm van 15 centimeter doorsnede, die we als een soort grote muffinvorm bekleedden met bakpapier. Leg de losse metalen bodem van de vorm op een royaal stuk bakpapier en druk alles in de geopende vorm. Trek de springvorm vervolgens dicht, en knip de randen van het papier eventueel wat bij. Het beslag gaat flink rijzen, dus is het handig om de metalen bakvorm wat te verhogen. Maar goed: dat ken je van gewone muffins. Bovendien lekt zo geen beslag uit de vorm. Vet de vorm in met een klein beetje olie.

Doormidden

Was de pruimen en snij ze doormidden. Haal de pit eruit. Meng de muffinmix met de halve deciliter olie en de halve deciliter water. De mix die wij gebruikten bevat alles, inclusief eipoeder van scharreleieren, dus je hoeft niet in de winkel op zoek naar gifvrije eieren. Giet het beslag in de springvorm, en zorg dat alles zich gelijkmatig over de bodem verdeelt. Druk de halve pruimen in het beslag, de bolle kant naar beneden. Strooi poedersuiker over de hele taart, en een klein beetje extra over de pruimen. Leg op elke pruim een vlokje boter.

dora-pruimentaart-2

Zet de taart in een niet te hete, voorverwarmde oven. Op het pak van de mix staat 170 graden, gedurende 25 minuten. De taart moet gaar zijn, goed gerezen en lekker bruin aan de bovenkant. Als het goed is dan zijn de pruimen gaar en hier en daar een beetje in het gerezen baksel gezakt. Dat ziet er heel rustiek uit. Snij het taartje in vier punten en serveer warm. Warm is niet: zo uit de oven. Wacht even tien minuutjes, anders brand je je mond. Serveer er eventueel wat room bij, en bestuif alles nog met wat poedersuiker.

Bak koffie

Deze supersnelle pruimenaart is heerlijk als dessert, maar ook als hapje bij een goede bak koffie. Duur is het niet. Wij betaalden ongeveer een euro voor dit vierpersoons pruimentaartje.

dora-pruimentaart-3

VARIATIES:   Uiteraard kun je het muffinbeslag ook helemaal zelf maken, volgens jouw eigen recept. Je kunt ook andere vruchten gebruiken, zoals perziken en zelfs ontpitte kersen.

LEES MEER:   Op Zuinig met tante Dora staan ook recepten voor hartige taarten, zoals deze pizzaslakkentaart, uiteraard zonder slakken:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pizzaslakkentaart/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wil schreef:

    Leuk en makkelijk recept, dat ga ik zeker een keer proberen, bedankt voor de tip!