HELDERE CHAMPIGNONSOEP MET STEVIGE BALLETJES (of ook zonder vlees)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.


Dora bouillonblokjes klein

Al eerder op de site van Tante Dora bespraken we de diverse soorten bouillonblokjes, en waarvoor je ze zoal kunt gebruiken. Vandaag een recept met bouillonblokjes van bospaddenstoelen. Wat zit er zoal in die bospaddenstoelenbouillonblokjes? Op de tabletten uit de voorraad van het Tante Dora staat vermeld, dat er in ieder geval 1% gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) aan is toegevoegd.

Porcini, eekhoorntjesbrood of cêpes, zoals ze in de Franse keuken heten, zijn inderdaad zeer aromatische paddenstoelen. Je kunt ze ook in gedroogde vorm kopen, en daar bijvoorbeeld zelf een prima bouillon van trekken. Daarnaast is aan veel bouillonblokjes, dus ook aan deze, gistextract toegevoegd, wat de smaak van het eekhoorntjesbrood versterkt. En er zit uiteraard zout in, ook een smaakversterker. Voeg nooit zomaar zout toe aan soep die je van blokjes maakt. Altijd eerst proeven. Meestal is extra zout niet nodig.

Voor vier royale porties champignonsoep heb je nodig:Dora paddenstoelensoep 1 klein

  • een bakje champignons van 250 gram
  • twee braadworstjes, samen ongeveer 150 gram, het liefst een beetje grof
  • een bouillonblokje van bospaddenstoelen (voor een halve liter water)
  • een grote sjalot of een kleine ui
  • een teentje knoflook, fijngehakt
  • eventueel een handje vermicelli of andere pasta
  • verse kruiden uit je kruidentuintje, zoals tijm, rozemarijn, peterselie en bieslook, of de gedroogde variant
  • peper en eventueel zout
  • boter om in te bakken

Begin met de voorbereiding. Maak de champignons schoon en snijd ze eventueel in kleinere, maar niet te kleine stukken. Snij de ui fijn en hak of pers de knoflook. Pluk en was de kruiden en snij ze in niet te kleine reepjes.

Haal het worstenvlees uit de worstenvelletjes. Het mooie van worstenvlees is, dat de slager er al een soort plakmiddel in gedaan heeft. Je hoeft dus geen ei en paneermeel toe te voegen, om alles aan elkaar te plakken. Je kunt van het worstenvlees meteen balletjes draaien, die dus niet naar paneermeel smaken, maar naar vlees. Kruiden is niet nodig. Nogmaals: hoe grover het worstenvlees is, hoe leuker en ‘rustieker’ de balletjes eruit zien.

Laat wat boter smelten in een braadpan, en bak er de vleesballetjes even in aan, totdat de buitenkant stevig en een beetje bruin is.Dora paddenstoelensoep 2 klein Ze hoeven niet gaar te zijn, dat gebeurt later in de bouillon. Haal de balletjes uit de boter en zet ze opzij. Nu gaat de gesneden ui in de boter. Stoof maar net zolang, tot het een beetje bruinig en zacht begint te worden. Hoe bruiner, hoe meer smaak, in dit geval.

Doe de balletjes terug in de pan, en voeg ook de fijngehakte knoflook toe. Laat alles nog een minuutje meestoven. Giet er dan een halve liter kokend water bij, plus het bospaddenstoelenbouillonblokje. Roer om, en breng alles zachtjes aan de kook. Als de soep kookt, gaan de in grove stukken gesneden champignons erbij.Dora paddenstoelensoep 3 klein

Je kunt de champignons ook eerst aanbakken, samen met de ui, maar dat verandert de smaak nogal. Als je ze in de bouillon laat meekoken, dan blijft hun smaak enigszins ‘paddenstoelerig’, en houden ze een stevige ‘bite’. Dat (zachte) meekoken duurt ongeveer tien tot vijftien minuten.

Tijdens het koken verliezen de champignons een deel van hun vocht, en geven de soep daardoor nog meer paddenstoelensmaak. Ze slinken ook behoorlijk. Als je pasta of vermicelli toevoegt, let dan op de kooktijd, meestal tussen de vijf en de acht minuten. Kook de soep niet te lang, dan blijven de champignons lekker stevig.

Voeg aan het einde van de kooktijd de verse kruiden toe, en proef of je de soep pittig genoeg vindt. Voeg eventueel wat zout en/of peper toe.Dora paddenstoelensoep 4 klein

Klaar! Serveer in diepe borden of in kommen, en geef er desnoods een paar bruine boterhammen bij. Zo wordt deze gevulde soep vanzelf een maaltijdsoep, voor lunch of lichte avondmaaltijd.

  • Je kunt deze soep simpel zonder vlees bereiden. Eventueel zou je er andere “wilde” paddestoelen of kastanje-champignons extra kunnen toevoegen.

LEES MEER:  Nog een lekkere soep, gemaakt op basis van een bouillonblokje, en toch heel exotisch (en gezond en lekker!):

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/thaise-vissoep-a-la-dora/Dora Thaise vissoep 3 klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...