HERFSTIGE ROMMELSOEP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Op Zuinig met tante Dora raden we onze lezers regelmatig aan om niets eetbaars zomaar weg te gooien. Het is statistisch bewezen dat huishoudens het meeste voedsel verspillen, voornamelijk door het gedachteloos weg te mikken. Veel consumenten denken: ik heb nog een half pakje van dit in de koelkast liggen, en daar nog een paar plakjes van dat: wat moet ik ermee? Nou, bijvoorbeeld er een overheerlijke tante Dora rommelsoep van maken!

dora-rommelsoep-1

Om jullie Dora-lezers eens te laten zien hoe dat werkt, laten we je vandaag real time meekijken in de koelkast van het Tante Dora. Daar lagen nog wat restjes, inderdaad. En daar hebben we een herfstsoep van gekookt. Dus bijna voor niets, want we hadden iets over, dat we anders aan de konijnen zouden hebben gevoerd.

Moestuinproject

Misschien een tip voor de ontvangers van het pakket van de Voedselbank in Arnhem? Vandaag zaten in de kratjes diverse groenten, die door een sociaal moestuinproject aan de Mooieweg in Arnhem aan de Voedselbank zijn geschonken. Daar zaten onder andere boerenkool, pompoen, sla en Chinese kool bij. Dat zijn echt groenten waar weleens iets van overblijft, bijvoorbeeld een half blad boerenkool, een partje pompoen, of een stronk sla of Chinese kool. De ‘echte’ gerechten heb je ervan gekookt, maar wat doe je met de rest die niet meer in de pan past? Doe ze in een pan met bouillon, eventueel met wat vulling zoals pasta en/of rookworst, en maak er soep van. Vandaag laten we zien hoe dat gaat.

Voor vier porties van deze herfstige rommelsoep hadden we de volgende restjes toevallig in de kast liggen:

kabocha

 • een partje pompoen, 150 gram
 • een stuk winterwortel, 100 gram
 • een rode ui, 100 gram
 • een half zakje rucola, 50 gram
 • een kontje HEMA-rookworst (onlangs in de aanbieding!), 75 gram
 • een handje pasta (penne)
 • gedroogde Italiaanse kruiden, zoals tijm, rozemarijn, basilicum en oregano
 • peper, en eventueel wat zout
 • een halve liter bouillon van een bouillonblokje (bospaddenstoelen)
 • olie om in te bakken
 • voor de garnering: geraspte kaas

Rookworst

Snij de pompoen, de winterwortel, de rode ui en de rookworst in niet te kleine blokjes. Zet een niet te kleine pan op een niet te hoog vuur, doe er een beetje olie in, en bak de groenten tot de ui zacht begint te worden. Dan doe je er de rookworstblokjes bij, en roert alles nog even om. Giet er de hete bouillon bij. Breng de soep aan de kook en laat ‘m zachtjes pruttelen.

Je moet de HEMA-worst meekoken, want die moet ten minste twintig minuten lang op 90 graden verhit worden. Zo lang duurt de totale bereiding ongeveer, dus dat komt goed. Intussen voeg je de kruiderij toe, en wat peper. Je hebt nu de tijd om alvast de kaas te raspen en klaar te zetten. Voeg na tien minuten kooktijd de penne toe. Die heeft tien minuten nodig om gaar te worden. Pas op het allerlaatst gaat de rucola erbij, voor hooguit een minuutje of twee op een laag vuur. Check of de penne inderdaad beetgaar is, en of er nog kruiding bij moet, zoals peper of eventueel wat zout.

dora-rommelsoep-2

Serveer in een mooi diep bord en strooi er wat geraspte kaas over. Moet je eens kijken hoe lekker dat eruit ziet. Het smaakt ook heerlijk. Bovendien voedt het behoorlijk en is het gezond. En je hebt het goede gevoel dat je niets onnodig hebt weggegooid.

Boerenkool

VARIATIES:   Met het oog op de groenten die vandaag in het kratje van de Arnhemse Voedselbank zaten, kun je ook een in reepjes gesneden boerenkoolblad eraan toevoegen. Wel helemaal aan het begin, want boerenkool heeft wat tijd nodig om gaar te worden. Een in blokjes gesneden stronk van Chinese kool is er ook prima in, en zelfs sla kun je meekoken in je soep. Wel kort natuurlijk, want sla heeft nauwelijks kooktijd nodig om zacht te worden.

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Neeltje schreef:

  Ziet er heerlijk uit!