HOLLANDSE DOPERWTENSALADE MET SPEKJES

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een salade van Hollandse doperwtjes met Hollandse augurk en Hollands spek. Maar eigenlijk is het een heel exotisch recept. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Eerst even kort nieuws: vandaag zitten er pepernoten en ander sinterklaaslekkers in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Dan weet je in ieder geval waar de na 5 december overgebleven voorraad snoep heen gaat. En hoe lang het duurt, voordat het doorsijpelt naar de Voedselbank. Tijd voor iets hartigs, na al die zoetigheid. Het liefst een beetje goedkoop, maar wel anders dan anders. Wat dacht je van Hollandse doperwtensalade met spekjes?

Voor vier royale porties heb je nodig:

• een blik doperwten van 500 gram uitlekgewicht

• 35 gram ui of sjalot

• 150 gram augurk

• 100 gram ontbijtspek in plakjes

• twee eetlepels olie

• twee theelepels witte wijnazijn of citroensap

• zout en peper, nootmuskaat

Er is niets zo Hollands als doperwten uit potje of blik. Je kunt ze opwarmen, als groente bij friet en appelmoes. Maar wat kun je er nog meer mee? Deze salade is misschien een antwoord? Wij gebruikten doperwten uit blik, omdat die al gaar zijn. Als je diepvrieserwtjes gebruikt, dan moet je ze eerst nog kort koken.

Afkoelen

Begin enige tijd van tevoren met de bereiding, want je moet vooraf het spek bakken en dat vervolgens laten afkoelen. Door afkoelen wordt het gebakken spek lekker crispy. Zet een koekenpan op een heel laag vuurtje, en beleg de bodem met een aantal plakjes ontbijtspek. In een pan met een antiaanbaklaag hoef je verder geen vet toe te voegen. Door het spek langzaam te verwarmen, bakt eerst het vet eruit, waarna het in zijn eigen vet krokant bakt. Neem de tijd, keer de plakjes regelmatig om. Je zult zien dat de spekplakken flink krimpen, als het vet eruit bakt. Laat het spek ten slotte uitlekken op keukenpapier.

Mager licht gerookt spek

Maak in een mengkom een vinaigrette door de olie, de azijn of het citroensap, en zout, peper en nootmuskaat door elkaar te klutsen. Wees zuinig met het zout, want de doperwten en het spek zijn allebei al gezouten. Snij de ui en de augurk in kleine stukjes en meng die door de vinaigrette. Doe de erwten in een vergiet en spoel ze af. Laat ze goed uitlekken. Dep desnoods alles extra droog met wat keukenpapier. Hoe minder vocht eraan hangt, des te beter.

Marineren

Schep de erwten eveneens door de vinaigrette, en laat de boel een aantal minuten marineren. Snij de inmiddels afgekoelde en knapperige spekplakken in stukjes. Voeg driekwart van het spek door de salade, maar doe dat wel vlak voor het opdienen. Zo blijft het spek krokant. Doe de salade in een mooie schaal, of in vier kleinere schalen, en strooi er de rest van de spekstukjes overheen.

Deze salade smaakt prima bij frietjes en bij vlees. Je proeft alle smaken tegelijk, en dat maakt dat je doperwten ineens heel anders reageren in je mond. Wel Hollands, met die spekjes en de augurk, maar ook een beetje exotisch. En bedenkt: het zijn bijna twee ons groenten per portie. Zelfs als je alles zelf moet betalen, ben je weinig geld kwijt. Deze vier porties hoeven samen niet veel meer dan twee euro te kosten.

LEES MEER: Met spekjes kun je alle kanten uit. Bijvoorbeeld samen met broccoli:

LANGZAAM GEBAKKEN BROCCOLI MET SPEKJES

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Hmm dat ziet er lekker uit zeg. En hartig. Daar houd ik wel van. Een fijn recept!