HOLLANDSE HERFST

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Je kunt het je bij dit weer echt nog niet voorstellen: maar het wordt weer herfst! Daar wijst Tante Dora ons steeds weer op. En dat vraagt om een herfstig recept. In een modern jasje, dat wel. Want momenteel zijn laagjestoetjes in een glas nog steeds mode in de internationale keuken. Deze Hollandse herfst is niet alleen herfstig, maar ook gemaakt van heel erg Hollandse ingrediënten (die overigens ook goed in Limburg en in Groningen te verkrijgen zijn). Appels en vla zitten regelmatig in het pakket van de Voedselbank, maar ook als je alles zelf moet kopen, is dit feestelijke dessert financieel goed te doen.

Voor vier porties heb je nodig:

 • twee zoetzure appels, samen 300 gram
 • twee eetlepels rozijnen
 • een mespunt kaneel
 • twee theelepels suiker
 • boter of margarine
 • enige stroopwafels, afhankelijk van de grootte
 • gele vanillevla
 • eventueel slagroom voor de decoratie

Het dessert komt in vier mooie, enigszins hoge glazen, bijvoorbeeld limonadeglazen.

Laagjes

De bereiding van dit dessert in laagjes is niet moeilijk. Begin met de rozijnen, want die hebben even de tijd nodig om te wellen. Zet ze het liefst enige uren van tevoren in warm water in de week, zodat ze zacht en rond worden. Knijp ze droog en zet ze apart. Ook de appels en rozijnen kun je beter een tijdje vooraf bereiden, zodat ze kunnen afkoelen.

Schil en snij de appels in niet te grote stukken. Verhit in een pannetje de boter (vandaag boter in het pakket van de Voedselbank!), en stoof daarin de appelpartjes, tot ze enigszins zacht zijn. Ze mogen best een beetje bruinen, dat ziet er alleen maar lekkerder uit. Doe de suiker erbij, de rozijnen en ten slotte de kaneel. Warm alles goed door, haal de pan van het vuur, en laat de gestoofde appelpartjes afkoelen.

Brokjes

Snij de stroopwafel met een mes in kleine brokjes. Maak nu de vier glazen op. Schep onderin een eetlepel stroopwafelbrokjes. Daarop komt een eetlepel appelpartjes, en tenslotte een eetlepel gele vla. Vervolgens herhaal je alles nog een keer: een laag koekbrokjes, dan appel en dan vla. De bovenste laag moet bestaan uit vla. Als je nog een spuitbus hebt liggen, dan kun je er voor de mooiigheid nog een toefje slagroom op spuiten, maar dat hoeft niet.

Proef maar: de Hollandse herfst in je mond! Het ziet er mooi uit, in zo’n glas, en laat zich heerlijk weglepelen. Bovendien is dit toetje niet duur. Als je slim inkoopt, kun je met z’n vieren voor anderhalve euro klaar zijn.

VARIATIES:   Natuurlijk kun je de vla vervangen door magere yoghurt. Maar je begrijpt dat vla Hollandser is. Bovendien past de romige vanillesmaak erg goed bij zowel de stroopwafels als bij de appel. Voor sommigen zijn bastognekoeken Hollandser dan stroopwafels. Nou vooruit: in jouw keuken mag jij zelf bepalen wat je lekker vindt.

LEES MEER:   Nog een chique maar gemakkelijk dessert voor het naderende koele jaargetijde:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/dessert-van-muffin-met-een-warme-marmelade-gembersaus/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Haantje79 schreef:

  Ow ow dit lijkt me zo lekker! Ik ben dol op stroopwafels en appelgebak, dus dit is de ultieme combinatie.