IN DE OVEN GEROOSTERDE WINTERGROENTEN (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

wintergroente

Waarom moet het in de winter altijd stamppot met rookworst zijn? Van de eenvoudige groenten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank zitten, kun je ook een bijna zomers etentje maken. Rooster de groenten eens in de oven: het ziet er ineens heel anders uit en het smaakt veel avontuurlijker. Geroosterde groenten kunnen als bijlage of als hoofdmaaltijd worden gegeten.

Voor vier porties heb je nodig:

  • twee appels
  • twee winterwortels (samen ongeveer 250 gram)
  • drie of vier flinke aardappelen (ongeveer 500 gram)
  • een grote (rode) ui
  • een teen knoflook
  • vier eetlepels azijn, bijvoorbeeld balsamico
  • flink wat tijm en rozemarijn, het liefst vers uit de kruidentuin, of in gedroogde vorm, of als combinatie van droog en vers
  • (olijf)olie
  • zout en peper

Je roostert de groenten op de bakplaat van je oven. De meeste bakplaten zijn groot genoeg om deze hoeveelheid groenten te bevatten.

De winterpenen, de aardappelen, de ui en de appelen moeten eerst geschild en in blokjes worden gesneden. Maak die blokjes niet te klein, anders roostert het niet mooi gaar. De knoflook wordt pas later toegevoegd. Doe alle groenten in een ruime schaal en meng ze door elkaar. Doe er vervolgens de vier eetlepels azijn bij, een flinke scheut olijfolie, zout en peper en de kruiden. Meng dat ook door elkaar, desnoods met je handen.

Wees niet te zuinig met de olie, want anders verbrandt alles. Bovendien verdeelt de olie de smaken mooi over de groenten. Spreid de groenten uit op het met olie ingevette bakblik. Zorg dat niets boven op elkaar ligt, anders roostert de groente niet. Schuif het geheel midden in een redelijk hete oven. De groenten moeten ongeveer 30 minuten in de oven blijven, tot de aardappelen aan de buitenkant bruin zijn en donkere randjes krijgen. In die bruine korstjes zit alle smaak die deze schotel zo anders maakt.

Tijdens het roosteren moet je de groenten elke tien minuten omscheppen. Twee à drie minuten voor het einde van de baktijd voeg je de fijngehakte knoflook toe, en roert alles nog een keer door. Knoflook verbrandt snel en wordt dan bitter. Daarom voeg je het pas op het allerlaatst toe.

Voor de vleeseters: Je kunt deze in de oven geroosterde groente als bijlage bij een goed stuk vlees eten. Of je kunt 150 gram in dunne repen gesneden rauwe ham of kipfilet toevoegen, als je het bakblik uit de oven hebt gehaald. Gewoon erdoor scheppen, de piepers zitten er immers ook al in.

Ook zonder vlees levert deze vegetarische groenteschotel met een handvol geroosterde zonnepitjes met mooi boerenbrood of een bakje graan een volwaardige smaakvolle maaltijd.Dora ovengeroosterde groenten klein

VARIATIES: In plaats van wortels kun je ook pastinaak gebruiken. pastinaak 1Pastinaak is een oude groente die snel weer populair wordt. Daarom zit pastinaak wel eens in het voedselbankpakket. Ook andere wortelgroenten zoals koolraap, selderieknol en koolrabi kunnen in de oven geroosterd worden.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...